Вкусен специјалитет

Полнето пиле со печурки

Полнето  пиле со печурки, павлака, пршута и зачини.

Време на подготовка:
50 мин.

Време на готвење:
65 мин.

Вкупно време:
1 ч. 55 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 1 цело пиле
  • 1 пилешка супа околу 1.2 кг
  • 1 лажица маслиново масло
  • 200 гр. печурки крупно исецкани
  • 1 лимон
  • 2 лажици магдонос ситно сецкан
  • 1 лажица естрагон
  • 2 парчиња лук испасиран
  • 2 парчиња пршута
  • 1 лажица павлака
  • сол и бибер

Подготовка

Загрејте ја рерната на 180 степени. Загрејте го маслото и пржете ги печурките додека не добијат златна боја.

Во длабок сад помешајте ги сите состојки за полнење и зачинете со сол и бибер. Внимателно одвојте ја кожата од пилето без да ја скинете, и наполнете го пилето помеѓу месото и кожата. Заврзете ги нозете со готварски конец.

Ставете го пилето во плех, посипете го со малку маслиново масло и печете 45 минути до 1 час. Оставете го да одстои уште 15 минути после печењето, пред да го сервирате со прилог по желба.

23 ноември 2012 - 07:00