Тестенини на 101 начин

Паста со грашок и пршута

Тестенини по ваша желба со кремаст прелив од грашок, кашквал и пршута.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
15 мин.

Вкупно време:
30 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 кромид, ситно сецкан
  • 2 чешниња лук, сецкан
  • 300 мл. хопла
  • 50 гр. пармезан + екстра за сервирање
  • 400 гр. тестенини по желба
  • 250 гр. замрзнат грашок
  • 2 лажички ситно сецкано нане
  • 4 парчиња пршута, сецкана

Подготовка

Загрејте малку масло во длабока тава рингла на среден оган. Пропржете го кромидот и лукот 6-8 минути додека да омекнат. Додадете хопла и зачинете со сол и бибер. Загрејте го сосот до пред да зоврие и намалете ја јачината на ринглата. Гответе го уште 3-5 минути. Додадете го ренданиот пармезан и тргнете ја тавата од рингла.
Во меѓувреме згответе ги тестенините во тенџере со вода, малку сол и масло, според упатството на ќесата. Потоа процедете ги од водата, и зачувајте околу 100 мл. од течноста.
Бланширајте го грашокот во зовриена вода со малку сол 2 минути. Процедете го и испасирајте ги половина од зрната со вилушка. Додадете го грашокот и ситно сецкано нане во тестенините и промешајте.
Потоа тестенините ставете ги во тавата со хоплата и добро измешајте ги за убаво да се облијат. Ако е сосот многу густ можете да додадете малку од течноста во која ги варевте тестенините.
Поделете ги тестенините во чинии за сервирање и додадете сецкана пршута, екстра пармезан, нане и мелен бибер.

3 март 2013 - 14:55