Букбокс покана

Светла чајанка на душата

Постизборно сте вознемирени? Ве јаде јанѕа што носи иднината? Дојдете на топол чај подготвен по стандардите на еден Орвел. Или, ако повеќе сакате, на еден Даглас Адамс. А ние и ќе ви гледаме во него.

Чајот и книжевноста имаат допирни точки особено во делата на Британците - познатата чајанка на Лудиот Шеширџија во „Алиса“ на Луис Керол. Важноста на чајот за социјализацијата на ликовите во романите на Џејн Остин, и пиењето чај како симбол на декадентноста на високата средна класа кај Оскар Вајлд („Важно е да се викаш Ернест“) и Роберт Луис Стивенсон („Доктор Џекил и Мистер Хајд“). Славните 11 принципи за правење добар чај на Орвел. Но нам некако најдрага ни е приврзаноста кон чајот на уште еден откачен Британец - Даглас Адамс.

„Долга мрачна чајанка на душата“ е негов хумористичен (и нормално фантастичен) детективски роман од 1998, втор во кој главниот лик е приватниот детектив Дирк Џентли. Насловот е реченица која се појавува во претходен роман на Адамс,„Животот, универзумот и сè“ (третата книга од петтомната „Водич низ галаксијата за автостопери“), и претставува опис на оној период во недела попладне кога завршува викендот а работната недела уште не почнала, кого Адамс го нарекува „црната јама“ на работниот човек:

„Тој не можеше да излезе на крај со неделните попладниња и ужасната празнина која почнуваше да ја чувствува околу 14:55, кога знаеш дека си ги поминал сите бањања кои ти следеле тој ден, дека колку и да зјапаш во кој и да е пасус во весникот никогаш нема да го прочиташ, и дека додека гледаш како стрелките на часовникот се движат бавно кон четири часот влегуваш во долгата мрачна чајанка на душата“.

Артур Дент, пак, главниот јунак во славниот „Автостоперски водич“ е лик навлечен на чај, кој не се откажува од него дури и во вонредни околности. Тој чувствува дека нешто значајно му недостасува откако е киднапиран од вонземјани:

„Одеднаш му текна што е тоа. Има ли чај на свемирскиов брод?, праша тој.

Бидејќи сфаќа дека одговорот е одречен, подоцна, кога наидува на моќен компјутер наречен „Срце од злато“, од него бара да му произведе реален чај, а не недефиниран бљак што го прави машината што се вика Нутриматик синтетизер на пијалоци.

Сепак, за разлика од чајниот пицајзла Орвел, советот за правење чај на Адамс е многу едноставен: „Појдете до првиот супермаркет и купете ерл-греј (ова во зависност од вашата локација можеби ќе подразбере патување преку океанот). Водата треба да врие (не да биде превриена) кога ќе ги допре чајните листови. Веројатно е добро млекото да се стави  претходно“. Резултатот:

Дојдете утре (вторник) во Винил од 17-19 часот да испиеме по една шољичка за сите овие писатели опседнати со него.  Повеќе за настанот тука 

Поврзано: „Вкус на чај“ од Брајан Гловер (Букбокс читанка)

12 декември 2016 - 12:48