таг: волци

Кругот е малечок, а елените се стока

Иако елените како вид имаат фатено глобално добар пи-ар, работите во Јелоустоун тргнуваат значително на подобро откако во паркот се ослободени 14 волци, кои се толку ефикасни во маскарирање елени што целата популација почнува да бега од дотогашните живеалишта и да се крие во понедостапните предели. Само по ова, започнува комплетната „ренесанса“ на паркот. Повеќе

За поинакви печуркари и природњаци

Без сомнение, некои работи што ги среќаваме додека шетаме низ природа се многу таинствени. Предизвикуваат и некои од најсилните чувства кај нас. Има луѓе кои имаат разни фобии од нив и се плашат и да погледнат во нив, други кои се поофанзивни и ги ништат кај и да ги сретнат, трети кои со сласт шират приказни за нив без никаква основа, но и такви кои ги гледаат само преку некаква корист. Јас лично не сум во ниедна група. Повеќе