таг: јулијански календар

Зошто Бугарија и Грција слават Божиќ по "католички календар"?

Најраспространетиот и неточен одговор е дека се имаат откажано од јулијанскиот и се водат по грегоријански календар. Уште се на јулијански, ама на нешто што се води како – новјулијански или ревидиран јулијански календар. Повеќе