таг: еманципација

Кујната како место за еманципација на жените

Кога се во прашање жените, кујната како институција често асоцира на опресија - испотена домаќинка која со едната рака ја меша манџата, а со другата го думка детето, чекајќи го изнервираниот сопруг да упадне во кујната и да викне „Жено, дај да јадам!". Ама она за што поретко се зборува е дека токму кујната и готвењето може да биде поттик и извор на женската моќ. Повеќе