Зошто лебот во кеса е поразличен од „вистински“ леб

Лебот на кришки („леб за тост“, „леб за сендвичи“...) е ретко искрен производ кој не се ни обидува да те залажува со некакви гастрономски ветувања, а целата животна мисија му е „да го пројдеме и овој оброк“. И тој одлично ја врши оваа улога.

Функционално, целта на лебот на парчиња е да издржи брз процес на производство и да може да носи путер, џем, салами и слично, и да има отпорност и да издржи размачкување врз него. Сето ова треба да го постигне, а и понатаму да биде доволно мек за да може да го прегризеш без да ја смачкаш содржината што е на него.

Друга работа е што тој треба да трае и трае, а ако сакаш леб да ти трае повеќе од 2 недели, треба да си свесен дека не постои начин да го постигнеш тоа без да му додадеш некој конзерватив, „леб ќе фати мувла за три до пет дена, тоа е природата на производот.“

Плус, треба да биде мек.

Една од „измамите“ што ја прави коцкастиот леб е користење на вонредно големи количини масти, за да се постигне мекоста на лебот. Мекоста може да се добие и со ставање вода, меѓутоа проблемот е што количината на вода е директно поврзана со тоа колку брзо ќе се појави мувла, па затоа се оди со мастите.

12 мај 2022 - 15:32