Кифлички

Солени кифлички

Брзи кифлички со шунка и павлака. 

Време на подготовка:
60 мин.

Време на готвење:
30 мин.

Вкупно време:
1 ч. 30 мин.

Порции

20 парчиња

Состојки

  • 500 гр. брашно
  • 3 компири варени
  • 2 жолчки
  • 1 квасец сув
  • 150 мл. млеко
  • 1 лажичка сол
  • 2 белки
  • сусам

Фил

  • 200 гр. салама
  • 3 лажици павлака
  • 100 гр. рендан кашкавал

Подготовка

Во сад измешајте ги млекото,жолчките,квасецот,сол,компирите изрендани и брашното и замесете тесто. По месењето оставете го тестото да стаса.

Во меѓувреме подгответе го филот. Исецкајте ја саламата и изрендајте го кашкавалот. Во длабок сад измешајте ги заедно со 3 лажици павлака.

Исукајте го тестото на маса со малку брашно за да не лепи. Исечете ја кората на квадрати или триаголници по желба. На секое парче тесто ставете од филот и свиткајте го во ролна. Наредете ги кифличките во подмачкана тепсија и премачкајте ги со белка. По желба наросете ги со сусам.

Оставете ги 5 минути и потоа стевете ги да се печат во загреана рерна на 200 степени 30 минути.

Пријатен апетит!

31 декември 2012 - 07:00