Пита

Пита од колбаси и грашок

Необичен рецепт за пита.

Време на подготовка:
30 мин.

Време на готвење:
20 мин.

Вкупно време:
50 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 500гр. компири излупени и исечени на коцки
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 главица кромид, ситно сецкан
  • 2 чешниња лук, сецкан
  • 450гр. свински колбаси, сецкани
  • прстофат буковец
  • 1 лажичка рузмарин
  • 250мл. бело вино
  • 2 тиквици, рендани
  • 60гр. спанаќ
  • 120гр. грашок
  • 40гр. растопен путер
  • 120гр. урда
  • 2 лажички нане

Подготовка

Сварете ги компирите во тенџере со вода 20 минути.
Загрејте масло во тава на среден оган. Испржете ги лукот и кромидот 3-4 минути. Додадете ги колбасите и зачинете со буковец и рузмарин. Гответе ги уште 3-4 минути па додадете го виното.
На крај додадете ги тиквиците, грашок и спанаќ и гответе ја смесата уште 2 минути.
Загрејте ја рерната на 220 степени.
Во сад испасирајте ги компирите и измешајте ги со урда, путер и нане. Во огноотпорен сад ставете ја смесата со колбасите и зеленчукот. Одозгора рамномерно додадете ја смесата со компири и урда.
Печете ја питата 10 минути. Послужете ја веднаш со свежа салата како прилог.
На здравје!

2 април 2013 - 07:00