Гурмански доручек

Говедски сендвич

Вкусен сендвич со говедско месо, кашкавал, кромид и печурки.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
40 мин.

Вкупно време:
55 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 2 лажици несолен путер
  • 1 поголема главица кромид
  • 1 лажица виски
  • 400 гр. печурки
  • 1 лажица масло
  • 450 гр. говедски стек
  • сол и бибер
  • 4 парчиња кашкавал
  • 4 половинки багет леб

Подготовка

Загрејте 1 лажица путер во поголема тава на среден оган. Гответе го исецканиот кромид околу 15 мин. Потоа додадете лажица виски, преостанатиот путер и исецкани печурки и гответе ги уште 10 минути. Потоа отстранете ги печурките и кромидот од тавата.
Во истата тава додадете една лажица масло. Говедскиот стек исечете го на тенки ленти. Пржете го говедското месо во тавата зачинето со сол и бибер по вкус. Кога месото ќе добие кафеава боја додадете ги одозгора парчињата кашкавал и оставете да се растопат.
Пресечете ги половинките багет леб на половина. Потпечете ги на тостер или во тава само од внатрешната страна. Поделете го говедското месо и кашкавалот во сендвичите и додадете ги пржениот кромид со печурки.
Пријатен апетит.

14 јули 2012 - 07:00