Пилешко

Пилешко на скара

Печено пилешко со лимон и зачини.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
15 мин.

Вкупно време:
35 мин.

Порции

6 лица

Состојки

  • 80мл. маслиново масло
  • 2 лажици бело вино
  • 2 лажици сок од лимон
  • 2 лажици свеж сецкан магдонос
  • 1 лажица сецкан рузмарин
  • 1 лажица оригано
  • 6 парчиња пилешки гради
  • 2 лимони, исечени на парчиња
  • свежа рукола за салата

Подготовка

Во еден сад измешајте масло, вино, сок од лимон, магдонос, рузмарин и оригано. Зачинете ја смесата со бибер. Додадете ги пилешките гради и добро промешајте ги за да се облијат. Покријте го садот со месото со фолија и оставете го во фрижидер да се маринира 4 часа.
Загрејте ја скарата на најсилно. Зачинете го пилешкото со сол п овкус и печете го по 6 минути од секоја страна. Во последните 2 минути од печењето додадете го исечениот лимон на скарата да се потпече.
Послужете го пилешкото со парчиња лимон и салата од свежа рукола.

16 септември 2013 - 06:00