Свинско

Печено свинско

Свинско во тава со кромид и јаб.олко

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
20 мин.

Вкупно време:
30 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 1 лажица сенф
  • 1 лажица магдонос
  • 2 лажички кафеав шеќер
  • 4 парчиња свинска кртина
  • 2 црвени јаболки, излупени и исечени на парчиња
  • 1 главица црвен кромид, исечен на тенки парчиња
  • 2 лажички жалфија
  • 1 лажица маслиново масло
  • 500гр. пире како прилог

Подготовка

Загрејте ја рерната на 220 степени. Измешајте сенф, магдонос и шеќер во мала чинија. Премачкајте го свинското од двете страни со оваа смеса. Зачинете со сол и бибер по вкус.
Ставете го свинското во голема тава за печење. Наредете ги околу месото парчињата јаболко, кромид и ливчиња жалфија. КАпнете малко маслиново масло. Печете го месото 20 минути.
Сервирајте го свинското веднаш со пире од компири како прилог и свежа мешана зелена салата.
Пријатен апетит!

29 јуни 2013 - 01:45