Јагнешко

Јагнешки раженчиња

Специјалитет со јагнешко и зачини.

Време на подготовка:
30 мин.

Време на готвење:
25 мин.

Вкупно време:
55 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 кромид, исецкан
  • 1 лажица црвен пипер
  • 3 главици лук
  • 1 луто пиперче исецкано
  • 125мл. црвено вино
  • 1кг јагнешко исецкано на коцки
  • 2 лажици сецкан магдонос
  • 16 ливчиња кориандер
  • 1 лажичка сол
  • мешана зелена салата за сервирање

Подготовка

Загрејте масло во тава на среден оган. Гответе го кромидот 10 минути. Додадете црвен пипер, лук и луто пиперче. Гответе ги 1 минута со мешање.
Додадете црвено вино и гответе уште една минута. Потоа тргнете ја смесата на страна за да се излади.
Изматете ја оваа смеса во блендер. Измешајте ги парчињата јагнешко во со смесата од кромид и вино. Додадете магдонос, кориандер и сол. Покријте ги и оставете ги во фрижидер 4 часа.
Загрејте скара на среден оган. Наредете го јагнешкото на раженчиња заедно со ливчиња од кориандер. Гответе ги на скарата 15 минути.
Сервирајте ги раженчињта со свежа зелена салата.

23 март 2013 - 11:29