Чоколаден десерт

Класичен чоколаден крем

Основен рецепт за чоколаден крем со јајца и хопла.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
5 мин.

Вкупно време:
25 мин.

Порции

6 лица

Состојки

  • 200 гр. темно чоколадо, рендано
  • 25 гр. путер
  • 3 јајца, одвоени белки од жолчки
  • 1 лажичка ванила
  • 250 мл. хопла
  • кандирано или свежо овошје (вишни, јагоди...)

Подготовка

Растопете го чоколадото со путерот во тенџере на рингла на слаб оган. Потоа оставете го 5 минути на страна малку да се излади.

Со лажица измешајте ги жолчките и ванилата во растопеното чоколадо.

Со миксер изматете ја хоплата и потоа додадете ја во чоколадото и измешајте ја за да добиете изедначена смеса. Со миксер изматете ги белките во цврста пена. Потоа внимателно додадете ги во чоколадниот крем.

Кремот поделете го во чаши за сервирање и ставете го во фрижидер 3 часа.

Декорирајте со шлаг пена, течно чоколадо и кандирано овошје по желба.

20 февруари 2013 - 07:00