Рижото од тестенини со тиквички и морков (Посно)

Состојки

  • 2 моркови
  • 1 тиквичка
  • 1 голем кромид
  • ½ конзерва домати
  • 400гр. тестенини во вид на ориз
  • 2 чешниња лук
  • 250мл. супа од зеленчук

Ќе ви треба и:

  • Сол, бибер и маслиново масло

За подготовка на овој рецепт користиме Делимано тава за пржење, Касерола и нож Kyocera Сантоку.

Подготовка

Чекор 1: ВРЕМЕ Е ЗА СЕЧКАЊЕ: Ги сечкаме кромидот, тиквичката, морковите и лукот со најновиот Делимано Kyocera Сантоку нож – оваа комбинација на зеленчук секогаш му дава неверојатен вкус на секој рецепт.

Чекор 2: Ставете 2 зеленчукови коцки за супа во зовриена вода.

Чекор 3: Пржете го зеленчукот 5 минути во маслиново масло со сол и бибер за да омекне и потоа додадете ги и тестенините и убаво мешајте за да впијат од вкусовите. Ги додаваме доматите од конзерва и еден дел од супата и готвиме на висока температура додека да се абсорбира целата течност. Потоа го додаваме и остатокот од супата и вариме додека тестенините не омекнат.

Чекор 4: Ова е одличен рецепт за време на постите кој се служи сам, а добивате вкусен, здрав и хранлив оброк.

СОВЕТ: Тестенините во вид на ориз можат да се користат и за подготовка на супи за додавање на дополнителен волумен, но и како замена за ориз при подготовка на рижото.

12 март 2014 - 09:49