таг: струја

Струјата е опасна, наизменична и кравја

Францускиот кашкавал Бофорт досега беше повеќе познат по извонредниот вкус и деликатната структура отколку по неговата способност да произведува електрична енергија. Но, работите се менуваат. Повеќе

Тесла воскреснува на патиштата во Англија

Еден век откако ветувачките експерименти на Никола Тесла за безжичен пренос на струја беа прекинати од нервен слом на научникот, во Англија ќе се поставува опрема за безжично напојување на електричните и хибридни автообили.   Повеќе

Коста Рика 100% обновлива

Коста Рика успешно ја реализира својата мисија да стане најзелената држава на светот и во досегашниот тек на 2015-та воопшто не користела фосилни горива за производство на енергија. Повеќе

Валкане мој

Според објавената листа на приоритети, јавните банки од ЕУ во нашиов регион ќе инвестираат во мегаломански и валкани технологии, како и во производство за извоз во Унијата. Ако се знае дека и Американците агресивно буткаат термоелектрана на лигнит во Косово, енергетската иднина на Балканот е 'чиста" работа. Повеќе

Така ми изгледаш мене
Ричард Бротиган

Бротиган сме го испочитувале и претходно - растроениот а толку лиричен американски писател, кој заслужува да биде познат исто колку Керуак или Буковски, а не е. Краток расказ за неговата љубена, од која е воодушевен исто колку и селанецот кога прв пат му вовеле струја.  Повеќе

Заштедете на струја - купете си книги!
Енергетски освестениот Рамбо

Текст на Рамбо Амадеус од пред две години кој со текот на времето не само што не застарува, туку како што се стега енергетскиот обрач станува и сè поактуелен. Кога сурфате единствено место каде истовремено и штедите струја е - офф.нет. Повеќе

Обновливи извори на енергетски профит

Жестока конкурентска битка владее во британскиот енергетски сектор па сепак компаниите успеваат да ги одерат корисниците. Цехот најмногу го плаќаат лојалните муштерии. Повеќе

Концерт за Тесла и навивка
ЕВН, вистинска

Си немале физичари работа, си пуштале струја низ Теслини столбови. Да се обидеме да ви објасниме, како што нам ни објаснија: столпчињава се електрични направи засновани на вид резонантен трансформатор, кој наизменичната струја во едната навивка ја претвора во високонапонска струја во другата, поголемата навивка. Повеќе

  •