таг: пекинг

Пекинг рециклира за припејд картици

Тргајќи од старата кинеска поговорка "нема нешто што човек не би направил за 30 минути кредит за мобилен," во Пекинг се инсталирани машини кои вашето ѓубре го трампаат за припејд минути. Повеќе

Пекинг ништо нема да направи со укинување на јагленот

Кинеската престолнина и официјално ќе преземе нешто околу проблемот со загадувањето и до 2020-та сосема ќе го забрани користењето на јаглен, за сметка на струјата и природниот гас. Замената не е ништо подобра. Повеќе

Кинеската монструозност од мегалополис

Главниот економски планер на Кина има изработено проект кој предвидува спојување на неколку општини од Пекинг со градот Тиенцин и делови од провинцијата Хебеј. За да ви биде појасно, он планира да направи мегалополис од 100 милиони луѓе. (Германија има 82 милиони жители.) Повеќе

Базенот убав пак ќе никне

По зaвршувањето на Олимпијадата, Кинезите исчистија после гостите и фатија да работат на објектите кои им останаа од Пекинг 2008-ма. Еден од овие објекти е Акватик Центарот, кој од олимписки центар за водени спортови го претворија во Аква парк. Новото име му е Happy Magic Water Cube Water Park и сега вака изгледа. Повеќе

Зборувајте им за утринската гужва

Пекиншко метро, линија 13, кое било утро во работна недела. Повеќе

Пекинг во 12 часот

Клучното што треба да го знаете додека ги гледате овие слики е дека тие се направени на пладне. Не навечер, не на зајдисонце, туку околу 12 часот. Еве како изгледа пладнето кога живееш во светскиот центар на загадувањето. Повеќе

Зошто Олимпијадата беше огромна грешка за Пекинг

Во 2008-ма Кина ја направи најбогатата Олимпијада во историјата, по цена од 42 милијарди долари. 5 години подоцна има луѓе што уште се пишман околу целата работа. Повеќе

Максимум од 2 муви

Кинезите решија сериозно да ги зачистат јавните толети во Пекинг, воведувајќи нов максимум на нечистотија од 2 муви по тоалет. Повеќе

Новите кинески принцови

Princeling, што по некоја кралска хиерархија му доаѓа како "млад принц" е веројатно најпосакуваната позиција во комплетно некралската Кина. Повеќе

  •