таг: есеј

Eсеј за селењето

Не заминав за Нов Зеланд. Не се преселив ниту во некое зафрлено село. Моето петнаесето, јубилејно (и кој знае, можеби последно) селење се случуваше на растојание од неколку стотина метри. Па сепак, некои лекции се научени, и можеби некому ќе му послужат. Повеќе

Што е тоа „полуинтелектуалец“?
За духовниот саморазвој

Искрено, за Слободан Јовановиќ немавме чуено. Роден 1869, тој бил правник, историчар, писател и политичар на некогашното Кралство Југославија. Преземаме негов текст, од книгата „Прилог за проучување на српскиот национален карактер“, за еден специфичен вид интелект, кој одлично му легнува и на Македонецот. Повеќе

Што е полошо од хипохондрија?
Вуди Ален

Урнебесен, нов текст на Вуди Ален од Њујорк Тајмс, за стапиците но и добрите страни на хипохондријата. Фино е да разликуваш шљифка од меланом, но и подобро е да внимаваш со антибиотиците, отколку тие да ти ги убијат сексуалните дразби во полн лифт. Повеќе

Лулај го чамецот!
Салман Ружди за цензурата

Ако уметникот се грижи дали ќе биде слободен и утре, тогаш нема да биде слободен ни денес. Ако се плаши од последиците на неговиот избор на тема, или на начинот на кој ќе ја третира, тогаш неговиот избор нема да биде одреден од неговиот талент, туку од стравот. Ако не сме сигурни во нашата слобода, тогаш не сме слободни. Повеќе

Ќелави од сите земји - помирете се!
Есеј без коса

Милош Васиќ за ноќната мора на повеќето мажи - феноменот на губење коса, уште познат и како ќелавење. Не се мачкајте со мед, пелин или газија, и ве молиме, никако не се чешлајте на „октопод“. Повеќе

Антонио Грамши: „Мразам индиферентни"
Анти 140 карактери

Основачот на Комунистичката партија на Италија, во текот на својот живот (1891-1937) не издал ниту една книга, а постхумно објавените текстови главно ги пишувал во затвор. Неговиот неодамна објавен текст против интелектуалната индиферентност во магазинот „Бука" нè потсети на овој неоправдано запоставен автор. Повеќе

  •