таг: митови

Koга фолклорот спасува живот
Митовите како прирачници за справување со катастрофи

Митологиите на различни култури содржат предупредувања и совети за земјотреси, вулкани и цунами. До сега тие беа од интерес само на етнолозите, фолклористите и антрополозите. Но и природонаучниците (конечно) почнуваат да ги сфаќаат сериозно. Повеќе

Религиозниот аспект на модерните диети

Како гуруата на здравата исхрана го навлекоа западниот човек на класичен верски наратив спакуван во површна научна реторика? Повеќе

(документарец) Моќта на митот
50 секојдневни митови

Викинзите никогаш не носеле рогови. Ајнштајн не паднал на математика во основно. Суши не значи сирова риба, туку скиселен ориз. Повеќе