Палачинки со сладолед, овошје и крем

Состојки

  • 130 милилитри млеко
  • 60 грама путер
  • 1 супена лажица шеќер
  • 60 грама брашно
  • Четвртина кафена лажица сол
  • Чоколаден сладолед
  • Одбрани шумски плодови
  • Крем

Подготовка

Чекор 1: Просејте ги заедно брашното и солта. Сеењето на брашното од поголема височина подоцна го прави тестото полесно и му дава поголем волумен.

Чекор 2: Направете дупка во средината на смесата и ставете едно јајце пред да ја измешате смесата.

Чекор 3: Започнете да истурате по малку млеко. Не грижете се многу за грутките, зашто подоцна ќе исчезнат. Можете да додадете вода или слатка павлака во смесата.

Чекор 4: Ставете малку растопен путер во смесата – доволни се 2 лажици – и почнете да мешате.
Палачинките се сега спремни за пржење.

Чекор 5: Загрејте ја Делимано тавата за палачинки на висок оган и погледнете колку лесно се прави една палачинка. Истурете ја смесата и веднаш разлејте ја по тавата...

Кога ќе биде готова, преклопете ја палачинката на половина, па уште еднаш на половина. Тргнете ја на страна.

Повторете го процесот по втор пат и ставете ги палачинките на страна за сервирање.

Чекор 6: Време е за сервирање… Овие палачинки ги сервираме со чоколаден сладолед и замрзнато овошје кое предходно го одмрзнавме... Соковите од овошјето ќе ни послужат за убав сос со кој ќе го украсиме работ на чинијата.

СОВЕТ: Палачинките многу бргу ќе станат една од омилените семејни закуски. Се прават брзо и лесно... Најголемиот дел од состојките обично веќе ги имате во домот. Сервирајте ги со пудинг, или пак за појадок со пријатели во сабота наутро.

28 мај 2014 - 08:00