Мешан зеленчук

Зеленчук на скара

Тортиљи со печен зеленчук и фета.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
60 мин.

Вкупно време:
1 ч. 10 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 200гр. тиква, излупена и исецкана
  • 3 домати исечени на четвртинки
  • 2 главици црвен кромид исечен на кришки
  • 60мл. маслиново масло
  • 4 тортиљи
  • 1 лажица ситно сецкано луто пиперче
  • 1 лажица сок од лимета
  • 1 авокадо, исецкано
  • 100гр. фета сирење

Макало

  • 200мл. домати, излупени и исецкани
  • 1 главица кромид
  • 1 лута пиперка
  • 2 лажици ситно сецкан кориандер
  • 2 лажици маслиново масло

Подготовка

Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете со хартија поголем плех. Поставете ја тиквата, доматите и кромидот во плехот. Зачинете ги со 1 лажица масло, сол и бибер. Печете ги 1 час додека да омекнат. Извадете ги и оставете да се изладат.
Загрејте ги тортиљите во рерната 2-3 минути.
Измешајте во сад луто пиперче, сок од лимета и остатокот од маслото. Додадете сецкано авокадо и промешајте.
Во чинија за сервирање поставете топла тортиља. Додадете од салатата од авокадо и печениот зеленчук. Најгоре изронете фета сирење.
Послужете ги тортиљите топли со макало од ситно сецкани домати, кромид, кориандер и луто пиперче, зачинети со маслиново масло и сол и бибер по вкус.

19 јули 2013 - 09:41