Зеленчуков прилог

Потпечени црвени пиперки, кромид и анасон

Рецепт за зеленчукова тава како идеален прилог за ручек со свинско месо.

Време на подготовка:
5 мин.

Време на готвење:
35 мин.

Вкупно време:
40 мин.

Порции

2 лица

Состојки

  • 2 црвени пиперки , исечени покрупно
  • 2 главици кромид исечени на четвртини
  • 3 чешниња лук
  • 2 лажички анасон
  • 1 лажичка жалфија
  • сол и бибер
  • 2 лажици маслиново масло

Подготовка

Загрејте ја рерната на 220 степени.
Во поголем сад за печење измешајте го зеленчукот, зачинете го и додадете маслиново масло.
Зеленчукот печете го во загреана рерна 35 минути. На половина од печењето промешајте го со лажица.
Предлагаме овој прилог да го послужите со пржена крцкава сланина и пиво.

13 септември 2012 - 07:00