Животни

Селфито како алатка за природна селекција

Жена е повредена во напад од јагуар. Во зоолошка сред САД. Откако таа прескокнува една од оградите на неговиот кафез. За да направи селфи. Повеќе

Стока на дејт

Имаше Тиндер за стрејтери, Гриндр за гејеви, сега има и Тадер. За крави. Повеќе

Останавме со бубашвабите

И една нова студија потврдува дека состојбата со бубачките е катастрофална. Во блиска иднина голем број на видови ќе исчезнат, и тоа од оние најфините, пчелите и пеперутките. Ќе останат само некои како мувите и бубашвабите кои лесно се снаоѓаат во секоја ситуација. Отприлика како политичката сцена во МК. Повеќе

Данска ќе се оградува од Германија со 70 километри ограда, ама не за тоа што мислите

По месеци дебати и расправии во Данска започна изградба на ограда по должина на границата со Германија и се очекува да биде завршена во рекордно време. За разлика од оградите на „Тврдина Европа“ од последно време, оваа не е за луѓе, туку за свињи. Повеќе

Ги уништивме бубачките и мува не нè лази

Некои од нас паметат времиња кога после возење по автопат, предната маска, фаровите и шофершајбната од автомобилот не можеше да ги исчистиш од мртвата армија бубачки и инсекти кои се потепале по пат. Сте забележале дека во последно време ги нема? Е па, ги нема. Повеќе

Нема желка без пластика во неа

Истражувачи ваделе желки од три различни океански басени и во дигестивните системи на сите уловени примероци нашле синтетички материјали, вклучително микропластика. Просекот е: во 100 желки - 800 парчиња пластика. Повеќе

Мравките земаат боледување за доброто на фирмата

Кога човек е грипосан или слично, теба да остане пар дена дома, и заради себе и заради другите, да не ги испозарази.Така прават и мравките. Повеќе

Големо колку Британија, старо колку пирамидите

Неодамна (со сосема кварни намери) во Бразил биле откриени докази за 4.000 години стара „градежна парцела“ која со генерации ја граделе и уште ја градат екстремно највредните неимари кои оваа планета ги познава - термитите.  Повеќе

Две генерации луѓе потепаа пола планета

Човечката интервенција во просторот го носи останатиот жив свет во таков размер на уништување и геноцид кој не е виде претходно. Ние сме првата генерација која го знаеме тоа и последната која може да стори нешто пред да е предоцна. Повеќе

Најдобри нозе на светот има гнуто

Овие краволики антилопи баш и не ги краси памет; реакциите им се предвидливи а бегањето праволиниско. Но биопсија на нивните ножни мускули покажува дека имаат тие со што да се гордеат. И дека во право биле старите кога викаат „кој нема во главата, има во нозете“. Повеќе