Здравје

Кога политиката ќе ти засоли здравје

Десетина илјади срцеви заболувања и илјадници случаи на рак ќе беа спречени ако британската влада своевремено не прифати производителите на храна доброволно да ја намалуваат количината на сол во нивните производи. Повеќе

Не станавме дебели од што сакаме

Не е дека јадеме повеќе од порано и не е дека вежбаме помалку од порано, неочекувано тврди колумнист на Гардијан барајќи да престане товарењето на дебелите со грижа на совест дека немаат волја да ослабат. Потребна е волја, ама кај политиката и властите кои му дозволија на лакомиот капитализам да ги злоупотребува човечките слабости. Повеќе

Овошните сокови и ракот, по најново

Британски Телеграф пишува дека пиењето две чаши овошен сок дневно за 50% го менува ризикот од добивање рак. Во лоша насока. Крај нема ова. Повеќе

Не можеле да ја дијагностицираат додека не ѝ ги виделе цртежите
Може ли уметноста да нè спаси?

Сведоштво на една жена која 20 години минувала по различни болници каде што ѝ биле давани контрадикторни дијагнози. Сè додека некој од лекарите не решил сериозно да погледне во она што таа го слика. Денес е доктор на науки, среќна е и слика. Повеќе

Историското сеќавање е важно и заради сипаниците

Историската амензија, преголема самодоверба во своето аматерско познавање на работите (ќе гледаат Јутјуб видеа и верууват ја истражувале темата), претераниот индивидуализам и недостатокот на чувство за доброто на пошироката заедница, општиот пад во довербата кон властите се парчиња од мозаикот кои доведоа до тоа да се вратат болести кои ги сметавме за искоренети. Повеќе

Сиромаштијо, и на непрофитните си им лесна (за дерење)

Непрофитните болници во САД се ослободени од плаќање локални, државни и федерални даноци. За возврат, помагаат на заедницата и пружаат медицинска помош и нега на сиромашните. Додека не решат дебело да им наплатат. Повеќе

Се враќаме накај претерано чисто

После години минати во јачање на детскиот имунитет со валкано, сега научниците тврдат дека потребата од изложување на деца на прљаво (бацили) всушност е опасен мит. Повеќе

Над 9 милиони луѓе играат Кенди краш повеќе од 3 часа на ден

Прастарата бодибилдерска нервоза гласи „секој ден по 2 саати да читав книга, наместо да кревам тегови, до сега 5 факултети ќе завршев“. Ако е некаква утеха за билдерите, има и бетер, а тоа се луѓето што играат Кенди краш. Повеќе

Производството на цемент загадува повеќе од сите камиони во светот

Една од најневеројатните особини на цементот е обемот на загадување на воздухот што се постигнува при неговото производство. Во бројки, на производство на цемент отпаѓаат околу 7% од глобалното загадување со јаглерод-двооксид, што е повеќе од загадувањето од сите камиони во светот. Повеќе

Анти-ваксерите не дојдоа од никаде, некој плати за нив

Богат пар од Менхетен стои зад финансирањето на онлајн групи и настани во живо кои шират страв од вакцини, вклучувајќи и два форуми во „епицентарот на годинешната епидемија на сипаници“ во заедницата на ултра-ортодоксни Евреи во Њујорк, објавува Вашингтон пост во својата истрага. Повеќе