Урбан

Берлин ќе забрани возење џипови низ градот?

Откако возач на Порше џип ја изгуби контролата на возилото, се качи на тротоар и уби три возрасни и едно дете, политичарите и јавноста во Берлин побара забрана за возење џипови „што наликуваат на тенкови“. Повеќе

Ти и Јапонија го имате истиот проблем со дедовци возачи

Старите не сакаат да престанат да возат на стари години (70+) и тоа ти е. Повеќе

Животот во град е штетен за психа на начини кои допрва ги откриваме

Повеќе од еден век знаеме дека физичкото опкружување влијае на менталното здравје на луѓето. Како што минува време научници и доктори само трупаат нови докази за тоа какви се дијагнози и психички состојби се предизвикани со самото тоа што некој живее во град. И стандардно, колку повеќе накај центар на град, толку е полошо. Повеќе

Без Кина, Американците ја горат својата рециклажа

Еко освестените Американци, сакајќи да го прават тоа што е добро, по навика и регуларно го одвојуваат отпадот за да оди на рециклажа, притоа не мислејќи баш многу каде тоа завршува. Завршуваше во Кина, ама до пред некое време. Сега им го горат, по дома. Повеќе

Зошто Хелсинки го корне асфалтот низ град?

Возење во центар на град во 21-от век е како пушење цигари во 20-от век. Сега знаеме дека не е здраво, некогаш не сме знаеле, ама сега знаеме, на кратко објаснува архитектот од движењето кое за малку не ги отстрани сите поголеми булевари низ главниот град на Финска. Повеќе

Градот убав пак ќе пливне

Како да се спасат урбани заедници од загрижувачкиот пораст на нивото на океаните и морињата? Стави го градот да плива на површина па тоа водата нека се качува колку што сака. Повеќе

Сан Франциско, градот на хуманоста. НЕ!

Богаташите на Сан Франциско се организираа и успеаа да соберат 46.000 долари од хуманитарни побуди - да не се гради засолниште за бездомници во една најпосакуваните населби во градот. Повеќе

Франција ќе руши дивоградба од 57 милиони евра

По наредба на францускиот суд булдожерите имаат рок од 18 месеци за да демолираат вила од соништата сместена на југот од Франција. Повеќе

Како што во цел свет ти треба дозвола за возење, така во Пекинг ти треба дозвола за да купиш кола

Дозволата за купување автомобил важи за сите жители на градот, богати, сиромашни, какви и да се, а се добива преку пријавување на лотарија за делење дозволи. Моментално има околу 2.000 кандидати за 1 дозвола. Повеќе

Точаците им кренаа рачна на автономните возила

Холандија го има највисокото ниво на подготвеност во светот за воведување автономни возила на своите улици и автопатишта, исто така го има веројатно и највисокото ниво на користење велосипеди. Излезе дека овие две работи не се компатибилни. Повеќе