Шопинг

Годината низ бескорисни производи

Човек да не знае што му е понепотребно: сноп гранки од 42 долари или помошен телефон за телефонот што веќе го имаш. Повеќе

Притисокот од околината те тера да купуваш работи што не ти требаат

Секое купување на нова работа создава спирала на потрошувачка која доведува до купување други нови работи, без да се има никаква реална потреба од нив. Повеќе

Њујорк, град на празни продавници

Ако сè уште е точно дека Њујорк е град кој никогаш не спие, тогаш меѓу причините за будноста веќе не е бескрајниот блесок од шарените и примамливи излози. Во царството на потрошувачите речиси секоја голема улица е полна со слободни и празни продавници. Повеќе

Крај на супермаркетите?

Гигантските брендови за храна и домашни потрепштини во Велика Британија потпишаа учество во новата дигитална платформа која ветува дека сметките од пазарење ќе ги намали за 30%. Ние на супермаркетите никогаш не им простивме што ги уништија локалните гранапчиња, така што, се позна илето. Повеќе

Опомена за платените препораки

Преку 90 познати фаци од САД добија предупредување во иднина на своите фанови да им откриваат кога се платени за да препорачаат некој производ. Инстаграм и другите платформи се станат елдорада на скриеното рекламирање и таргетирање млади луѓе.  Повеќе

Кога „научно докажаното“ „загарантирано“ носи проблеми
Маркетинг:

Нормален потрошувач не еднаш се изгорел во животот па по дефиниција е претпазлив кон звучните тврдења за „гарантирани резултати“ и „клинични тестирања“. Иако во маркетингот тенка е разликата меѓу лагата и разубавувањето на вистината, таа сепак постои и нејзиното пречекорување знае компаниите  да ги чини тешки милиони. Повеќе

Амазон отвора гранап без каси и редови

За да ја наполните количката потребен ви е само мобилен телефон. И најубавото е што со него не треба ни  да ги скенирате производите што ги сакате. Сам влегувате, земате што ви треба и излегувате. Леле кога ќе стигне ова во Облавце, општина Клечовце, има рај да биде! Видео

Борба за производи што ќе траат и после гаранцијата

До сега Британците имаат собрано над 11.000 потписи за петиција во која од Владата се бара да воведе закон против "планирано застарување" - термин што ја опфаќа праксата на компаниите намерно да ги прават своите производи лесни за расипување и невозможни за поправка. Повеќе

Плаќање со селфи

"Постојат работи кои не можат да се купат со пари. За сè друго, тука е селфи". Ова би можел да биде новиот слоган на Мастеркард кој воведува нови начини на плаќање и верификација на трансакциите. Повеќе

Зошто треба да купувате машки верзии на работите

Црвен тротинет за машки, розев тротинет за женски. Двата тротинета се идентични во сè освен во бојата и - парите. Женскиот тротинет е поскап. И тоа не е сè! Повеќе