Религија

Германски парламентарци повикаа на заштита на христијаните

Проценувајќи дека прогонот на христијаните низ светот е во постојан раст, парламентарци од неколку германски политички партии побараа нивна посилна заштита низ светот. Повеќе

Атеизмот е неспоив со научниот метод

Гледано од научна перспектива, без да се задира во другата страна, атеизмот е декларација, која нема никаква врска со научниот метод, барем така тврди теоретскиот физичар од Дартмут колеџот, Марсело Глејзер, кој 35 години е во оваа професија. Повеќе

Сите за пост се откажуваат од храна, никој никогаш не се откажува од порно

Иако Велигденскиот пост (а и другите) е многу подлабок и потежок обред од „а растителен кашкавал смеам да јадам? А какао ама чисто?“ сепак целиот испоснички колектив главно пази само на дијапазонот на храна. А не е проблемот дали се важи или не се важи. Повеќе

Италијанците ќе откриваат демони од мали нозе

Веројатно ако обичен цивил денес само на еден ден се обиде да замени наставник/наставничка на основци, нема да има ни тронка сомеж дека на децата итно им треба егзорцизам. Е, италијанските власти по сопствено убедување тргнаа по овој пат. Повеќе

Папата пред предизвик од милион долари за Велигден да го пости православно

Парите ги даваат активисти за заштита на животната средина, а за да ги добие Папата би требало годинешните велигденски пости да ги истера вегански, што би му дошло по православно мени, и тоа без зејтин. Повеќе

Германија би да воведува „данок за џамии“ за муслиманите

Ништо од намерата не се базира на алт-десница и слична идеологија, туку е инспирирано од веќе постојниот црковен данок што функционира во земјата, а целта на новиот план е да ги направи џамиите независни од странски донатори. Повеќе

И на Света Гора напнато заради Русија и Украина

Откако Вселенскиот патријарх Вартоломеј и даде автокефалност на украинската црква од руската, рускиот патријарх најави дека РПЦ ќе преземе мерки против одлуката и цариградската патријаршија. Повеќе

Руски пресветол великомаченик Гучи

Руската православна црква започна дисциплинска постапка против еден свој свештеник инспирирана од неговиот Инстаграм профил и расфрлањето со Гучи и слично брендирани работи на него. Повеќе

Маченик или „американски куртон“?

Во јануари 1956-та група од пет американски мисионери решаваат да контактираат домородно племе во источен Еквадор со цел да ги преобратат во христијанство. По само неколку дена од првиот контакт тие се убиени со копја на една затскриена плажа. САД се вџашени од веста, а Лајф магазинот објавува сторија на 10 страници за нив. И за неодамнешната смрт на Џон Ален Чау се крена огромна галама, ама ни приближно позитивна. Повеќе

Во САД расте бројот на вештер(к)и

Логиката е отприлика ваква: на луѓето им е потребно да веруваат дека постои нешто што раководи со нивните животи и им дава смисла. Оддалечувањето од доминантните религии не значи дека оваа потреба згаснала, туку само дека таа ќе си најде нови патишта. Повеќе