Работа

Се бараат нинџи како никогаш порано

Кога компанија бара програмер, некако похипстерски изгледа на заинтересираните да им долови дека бараат нинџи отколку дека бараат луѓе кои ќе бидат подготвени до бескрај да се ѕверат во монитор барајќи багови во софтверот. Повеќе

Фејкањето позитива на работа води кон чашката

Ако сте принудени на работното место постојано да се смешкате и да бидете пријатни со секакви говеда имунизирани од статусот „клиент“ само за да уживаат во повластеноста на тој статус дефиниран во она глупо капиталистичко правило „Муштеријата секогаш е во право“ (не, никој не е секогаш во право), таа напнатост и претерана контрола на емоциите некаде мора да се олабави за да не пукне. Алкохолот е логично решение за испуштање пареа од зовриениот емотивен бојлер.  Повеќе

Амнести интернешнл остана без речиси целото раководство

По ревизијата која утврди дека организацијата насочена кон помагање на најзагрозените групи на луѓе во светот е „токсично работно место“, Амнести интернешнл се реши на бркање на 5 од 7 извршни директори. Повеќе

Програмери престанете да се кажувате дека сте инженери

Некако низ годините ИТ индустријата успеа на сите позиции во своите редови што не се поврзани со продажба, маркетинг и дизајн да им го накалеми терминот „инженер“. И ова е погрешно по голем број основи. На пример, инженер инженер има вистинска должност кон јавната безбедност и сигурност. Повеќе

Колку повеќе си ја сакаш работата, толку те мислат за поглуп

Експлоатацијата на вработените станува многу поприфатлива за околината кога вработениот го сметаат за „пасиониран“ околу својата работа, покажува споредба на повеќе студии. Повеќе

Радикално решение за климатските промени што добро ќе ни дојде

Доколку се продолжи со загревањето на планетава луѓето низ Европа ќе мора да почнат да работат драстично помалку часови неделно за да се избегне климатска катастрофа. Колку драстично? Максимум 9-работни часа неделно. Повеќе

Стравот на мажите од #MeToo удира по деловните жени

Дали затоа што не знаат каде точно грешат или затоа што се уште нема некои цврсти правила што сè може да биде толкувано како сексуално малтретирање, околу 60% од мажите менаџери изјавиле дека им е непријатно да работат во близина со жени. И ова е раст од 32% во однос на минатата година. Повеќе

Ние банкротиравме, а Амазон се фали колку биле дарежливи

Прво беше објавено дека Амазон ја зголемува минималната плата на 15 долари за час, за следниот ден да се надополни веста со информацијата дека во исто време се укинуваат бонусите што до тогаш ги добиваа најниско платените вработени. Ова не му посмета на Безос да ги прозива конкурентите да ја кренат минималната плата на своите вработени (овие пак му вратија со - а ти да почнеше данок да плаќаш). Повеќе

Подобра храна, клима и плата, германска понуда до полските медицински сестри

Надевајќи се дека ќе прибере што може повеќе од медицинските сестри што ќе ја напуштат Британија заради брегзит, Германија почна со кампањи за нивно привлекување. Повеќе

Германија, мрза меѓу работливите

Во 2018 германските работници откуцале 61 милијарда работни часови, што е најмногу од обединувањето до денес, и пак се под просекот на ОЕЦД. Повеќе