Наука

На Земјата и најдоа уште две „месечини“

По половина век шпекулации астрономите тврдат конечно го потврдиле постоењето на две месечини кои орбитираат околу планетава. Само за разлика од оваа што ја знаеме, овие две се целосно составени од прашина. Повеќе

Хабл се тресе у ладен простор

Старите аналогни часовници некогаш знаеја ничим изазвани да запрат да работат иако беа прописно курдисани. Понекогаш тој проблем знаеше да се реши со обично протресување. Ќе го протресеш саатот нервозно и ете ти ја стрелката од секундарникот, продолжува да врти ко ништо да не било. Исто чаре било и за Хабл, телескопот кој кошта речиси три милијарди долари.   Повеќе

Што и да се случи, гео-инженерингот на планетава е неизбежен

Најверојатниот тајмлајн е дека прво неколку години ќе почне да се прави галама на темата, па потоа ќе излезат сериозни аргументи за алармантноста на ситуацијата, за еден ден да почнете да забележувате се повеќе авиони на небото кои распрснуваат мали честички аеросол кои ги рефлектираат сончевите зраци назад кон вселената. Повеќе

Никој не знае што точно ќе се случи ако комарците ги истребиме до последен

Годинешнава продолжена дружба со комарците која се должеше на ретко забележаната некадарност на новиот кмет на градот и поставата околу него е на добар пат повеќе да не се повтори, и не заради претходно споменатите туку затоа што сериозно спремни и кадарни луѓе се решени комплетно да ги елиминираат комарците. Повеќе

Како Галилеј се обидел да се извади на „фејк њуз“

Новооткриени писма напишани од Галилеј го покажуваат обидот на научникот да ја откачи инквизицијата или ако ништо друго барем да ја одоброволи во однос на неговиот случај. Повеќе

Пченицо, прочитана си

Веста гласи дека научници успеале да го декодираат геномот на пченицата. Да не помислите дека е банално, малку контекст: човечкиот геноим има 135 милиони ДНК букви. Оној на пченицата - 3 милијарди! А договорот со Грција го прочитале само 3 посто.... Повеќе

Проблемот со населувањето на Марс - рак

Од групата што моментално претендира да однесе човек до Марс (меѓу кои и Кина, Русија, Елон Маск...) најголема веројатност за успех има НАСА која планира тоа да го направи во следни 15 до 20 години. Една неодамнешна студија само го надополни постојниот список на проблеми околу проектот „човек на Марс“. Повеќе

Дали стварно луѓето мислат дека е рамна?

Миленијалците како една од генерациите на кои и се припишува крахот на човековата цивилизација, истовремено е и генерацијата меѓу која има најмало мнозинство на луѓе кои се сигурни дека Земјата е округла. Повеќе

Мрзи праисториски

Едно од новите објаснувања за изумирање на некои од останатите гранки од хомо родот, и крајниот успех на хомо сапиенсот, е дека овие другиве сите работи ги терале како со најниска цена да фатиле државен тендер. Повеќе

Википедија и 40-те илјади научници што ги заборави

Вештачка интелигенција која скенира вести во потрага по превидени јавни личности состави список од 40.000 успешни научници за кои не постои никаков запис на бесплатната енциклопедија. Повеќе