Интервју

Не постои ЛГБТ таблица на множење

Во последниото издание на Енциклопедија Британика има листа на сто најважни филозофи и мислители на сите времиња, од антиката до денес. Листата започнува со Херодот а завршува со Стивен Пинкер. Херодот е оправдано отсутен па затоа, муабет со вториов.   Повеќе

Ако се случи да паднам од прозорец, да знаете дека некој ме бутнал
Шпигел го интервјуираше Едвард Сноуден:

„Permanent Record“ е насловот на автобиографијата на најпознатиот свиркач на светот, Едвард Сноуден чие излегување е најавено за 17-ти септември. За својата земја тој е државен непријател кој живее во егзил во Москва. Сноуден нема намера да ги брани Русите ама многу знае за тоа што прават Американците. Повеќе

Животни совети од Том Веитс

Бидејќи немаме интервју со Фросина Ременски, Тимоние или Сотир Костов, спремивме еден краток муабет со Том Веитс. Нема лутиш? Повеќе

65 години откако Вили Нелсон го испуши својот прв џоинт
Јубилеј на денот:

Пред Снуп и Вуди Харелсон беше Вили. Многу пред нив. Вика дека тревата го има спасено и неговиот живот и животот на многумина кои би му дошло да ги убие ако продолжел со алкохол.  Напафкан од сабајле до вечер („Јас бар чекам 10 минути откако ќе се разбудам“, признава Кит Ричардс), Вили Нелсон денес има 85 години, создава музика, снима албуми и настапува околу 100 пати годишно. И во неговата компанија за производи од канабис ја има најјаката функција која можете да ја замислите. Повеќе

Бреговиќ: Балканската блех музика е панк

Сарајлија од татко Хрват и мајка Србинка, во француски хотел, на новинар на британски Гардијан му ја објаснува магијата на ромската музика. Може ли тоа? Може, што не би можело? Повеќе

Ведрана Рудан: Нè сјебаа луѓе во најдобри години

На младите им е неподносливо дека овде цел живот ќе треба работат само за да можат да преживеат додека родителите не им цркнат и после да ја добијат недвижноста што родителите им ја стекнале во социјализмот. Повеќе

Бреговиќ: Не читам книги, не слушам музика

Горан Бреговиќ конечно има луксуз да не е во тек и да може да седи во тишина. Вели дека да не мора, не би ни излегувал од дома. Освен до продавница. По пижами. Повеќе

Жижек: Во потрага по господар кој ќе нè бутне во амбисот на сопствената слобода

Нашата природна состојба е состојба на инертен хедонизам и оттука парадоксот: колку подолго живееме слободни, толку повеќе биваме неслободни, заробени во постоечките рамки на можностите, вели Слaвој Жижек. Затоа, во нашата сопствена слобода треба да нè подбутне некој од надвор. Повеќе

Народњаците подобро се носеа со ситуацијата од рокерите

Очекувавме рокерите да бидат некаква свест и совест во тешките времиња. Напротив, повеќе од нив се покажаа како бедни малограѓани и конформисти а оние кои нејќеа да одат во табори реагираа смотано и незграпно. Од друга страна, народњаците од својата „ниска“ култура изреагираа подобро и поболно дури и од некои нагласено урбаните автори. Повеќе

„Експериментираме со децата“
Психо-терапевт за опасностите од транс-идеологијата:

Без да навлегуваме која од нив е јајцето а која кокошката, две работи, факат, одат рака под рака. Едната е дека темата за транс-луѓето станува сè поприсутна во јавноста, другата дека во последно време, бројот на оние кои се чувствуват заробени во погрешно тело драстично се зголемува. Изминатите 9 години, во Британија, бројот на вакви случаи пораснал за фрапантни 2.500 проценти. Повеќе