Вебалици

Да зборуваме за секс
2 Февруари 2017

Мада, што ќе зборувате со нас, зборувајте со некој што се разбира во темата, на пример со Порнхаб. Од порносервисот отворија сајт за сексуално образование и здравје, и планот им е да им се најдат на сите свои корисници што имаат нејаснотии околу сексот. Повеќе

Симулатор на удар од астероид
23 Јануари 2017

Луѓе од универзитетот Пердју изработиле симулатор за тоа каков импакт би имал удар на некој астероид врз Земјата. Притоа, сами треба да решите каде да удри, колкав да биде, од каков материјал да е составено тоа тело и под кој агол и брзина да ѕвизне во планетава. Срам ни е да кажеме што параметри пишавме,  изгледа претеравме.   Повеќе

Топлото ваше, занимацијата наша
10 Јануари 2017

Бидејќи имате уште најмалку 10-тина дена во кои најпаметно ви е да седите дома и на топло да си најдете некоја занимација. Повеќе

Најди што музика ти се слуша
28 Декември 2016

Внесуваш бенд / музичар што ти прави мерак за слушање, он ти вади цел облак други имиња што би требало да ти легнат на вкусот. Повеќе

Што твојот браусер знае за тебе?
15 Декември 2016

Само со отворање на која било страна преку твојот браусер (Фајрфокс, Хром, ИЕ...) може да се дознае: твојата локација, што софтвер користиш, што хардвер користиш, каков интернет имаш и брзина на интернет, на кои сè социјални медиуми си логиран, да ја скенира мрежата на која си закачен за останати уреди. Повеќе

Ај да цртаме
22 Ноември 2016

Имате 20 секунди да го нацртате објектот кој ќе ви биде зададен а тоа машинчето треба да погоди односно да ви го признае резултатот. Повеќе

Вистината во филмови базирани на вистински настани
22 Ноември 2016

Пример, The Big Short, филмот за хипотекарната криза во САД е 91,4% идентичен со настаните на кои се базира. Кај Bridge of Spies, тоа е и понатаму високи 89,9%. За разлика од нив The Imitation Game, филмот за Алан Туринг ги масакрирано вистините настани. Повеќе

Нацртај си песна
4 Ноември 2016

Мрдањето маус никогаш не било порелаксирачко од ова. Некако се ти е раат (колку што може додека седиш пред компјутер и чекаш да дојде 5 саат за да си одиш дома. Повеќе

Следниот филм што треба да го гледаш
27 Септември 2016

Не е еден, и не е конкретен, туку лично од тебе зависи. За да почнеш бираш три филма што ти се свиѓале, и врз основа на нив сајтов ти вади список со филмови што би требало да ти се допаѓаат. И најчесто ги гаѓа. Како со тек на време го дополнуваш својот избор, така и сервисот станува подобар во погаѓање на твојот вкус. Повеќе

Патување до центарот на Земјата
20 Септември 2016

Крајната точка, центарот, е на 6,37 милиони метри под нивото на морето, и таму е околу 6000 степени Целзиусови. По пат до таму треба да знаете дека најдлабоката точка во океаните се наоѓа на 11.000 метри под морското ниво во Пацификот, под ова нема вода. Повеќе

Ајде да ве видиме, морални судии
16 Август 2016

Сајтот се вика "Морална машина" и ве става во ситуација на автоматскиот возач на автомобил кој треба веднаш да се реши за една од двете ситуации кои ги има пред себе. А мора некого да убиеш. Заебано. Повеќе

Дали имаш побрзи рефлекси од олимписки спортист?
15 Август 2016

Да беше севкупно подобар како спортист, веќе ќе беше на Олимпијада, затоа натпреварот е само во првиот рефлекс, на три - четири, кога се трга. Повеќе

Мапите немаат врска
23 Јули 2016

Проблемот со претставување на планета што е 3Д врз мапа која е дводимензионална во 1569-та го решава белгискиот географ Герхард Меркатор. Решението со вика Проекцијата на Меркатор, врши работа само за навигација и комплетно ја има изветоперено нашата перцепција за тоа која земја колкава е. Сајтот Тhetruesize прави корекција на оваа илузија, и ништо не е исто. Повеќе

Како Хемингвеј го научи светот да пие
21 Јули 2016

Секако, тој го научи светот многу нешта - како се пишува, и пред сè, како треба да се чита. Но неговиот придонес се прелева и вон книжевноста. На пример во фаќањето туни на Карибите, ловењето крупен дивеч во Африка, или во фината област на алкохолите. Повеќе

ГСМ Арена за овошје
18 Јуни 2016

Ги има сите модели на овошје, со сите можни информации што може да те интересираат или не, поделени по групи и плус може да споредуваш најразлични овошја. Повеќе

Запознај ја својата ќелија
27 Април 2016

За сите што имаат чувство дека ќе одат таму или познаваат некого кој и без чувство ќе замине на такво место, едно интерактивно видео за запознавање со една затворска ќелија. Велат дека ако доволно долго се разгледува ќелијата, почнува да се гледа раката на Иванов како го сече тоа џамчето. Повеќе

Пресели се
5 Април 2016

Ти решен за селење, они решени да те преселат некаде. Нема да ти креваат каучи туку ќе ти најдат кој град најмногу ти одговара. Има основни податоци за секој град, за квалитет и цена на живеење, како да стигнеш до таму и причини зошто да одиш таму. Некој странец ќе го најде и Скопје. Повеќе

Број им ги парите на милијадерите
6 Февруари 2016

Ти седиш и гледаш, а пред тебе се врти приходот и профитот на најголемите и најбогатите комапнии. Почнува од нула, и за десет секунди, Епл има приходи од 54.190 долари, од кои 11.740 се профит. Повеќе

Песок за вас прекрасни луѓе
28 Јануари 2016

За скриениот будистички монах во вас, џаболебар, недоволно платениот генијалец, студентот што од утре ќе почне со спремање испит или кој и да е што има неиздржлива потреба од медитација пред монитор. Повеќе

Кои се шансите да освоиш 800 милиони долари на лото
9 Јануари 2016

Сумата е џекпотот на американската лотарија. На хартија целата работа е многу лесна, треба да погодиш пет бројки од 1 до 69, и една дополнителна, од 1 до 26. За да биде уште полесно имаш и стартни 100 долари, а после тоа уште 100, и 100, и 100, па 1.000, па колку сакаш. Бирај бројки и ставај пари. Повеќе