Вебалици

Ви се прават ЦВ-а?
27 Ноември 2019

Зошто на вашето следно залудно пријавување на наместен оглас за вработување да не се претставите со врвно скоцкано ЦВ? Ако ништо друго барем вие да си го направите меракот колку профи ви изгледало ЦВ-то. Повеќе

Гугл пушти фина нова фора
30 Октомври 2019

Пред некое време Гугл го отвори топ-левел домејнот .new, и наместо стандардно играње со имиња, реши да го направи корисен за општата интернет популација. Повеќе

Што прашања имаат децата?
10 Септември 2019

Конверсејшн е австралиски новински веб-сајт кој главно се занимава со вести, анализи, истражувања и колумни на политички теми, и гледа тоа да го направи колку може побалансирано. Меѓу другото, сајтот има и посебна рубрика која нема врска со ништо од тоа, туку е за одговарање на прашања поставени исклучиво од деца, а одговорите доаѓаат од експерти на темата. И сето тоа функционира фантастично, децава стварно имаат поинтересни прашања од тоа што мислите, на кои стварно не знаете да одговорите. Повеќе

Детокс апликација, затоа што до таму е стигната работата
5 Август 2019

Инсталираш апликација, по икона личи како твојата омилена што без разлмисување ја кликаш неброени пати на ден и за која одбиваш да признаеш дека си навелечен(a). По функционалности не прави ништо од тоа што очекуваш, само имаш икона, ти дава да ја кликнеш колку да ти пројде меракот, и ти брои колку пати ја имаш кликнато. Не е лошо за почеток за одвикнување. Повеќе

Обемна и детална листа на алатки за дизјан (графички)
9 Април 2019

На страна изобилието, веројатно најважно е што листата е редовно одржувана, дополнувана и прочистувана ако има потреба. Има 35 категории со алатки за дизајн, скоро и да нема нешто што е прескокнато, и секоја од нив полна со пристоен број помагала објаснети со по неколку зборови. Заслужен букмарк. Повеќе

Две он-лајн алатки за откажување од Фотошоп
13 Ноември 2018

Прво задолжително е да се нагласи дека Фотошоп е ненадминливо напредна и корисна алатка што не може да се замени. Ама некогаш има ситуации кога не ти треба целиот арсенал со кој располага Фотошоп, или па не ти е при рака за некои бејзик измени. Е за такви ситуации има два линка што директ треба да завршат во букмаркс. Повеќе

Решение за луѓе со претерано многу отворени табови
17 Август 2018

Прв чекор е да го признаеш проблемот сам пред себе дека џабе цело време отвараш табови кога и онака никогаш нема да ги прочиташ. Второ што треба да си свесен е дека никој нема да ти ги реши табовите што ти дремат отворени, ама затоа има кој да ти помогне да ги спастриш сите тие табови по проекти или папки (а да не биде дека ги викаш букмаркс). Повеќе

Правете место за нас
13 Август 2018

До крај на веков ќе исчезнат половина од јазиците кои денес се зборуваат низ светот. А кога исчезнува еден јазик, не се губат само зборовите, туку се губи една цела перспектива. На сајтов се обидуваат да зачуваат барем една живо изговорена мисла од Фелини. Повеќе

Онлајн играчка како од времето кога интернетот беше нов
7 Мај 2018

Генератор на ASCII текст, ти му внесуваш регулар латиница, тој ти враќа во некој од над 140-те стилови што си ги избрал. После само копи-пејст во што и да ти е мерак. Повеќе

Лајффејкер, кога мислењето на другите ви е поважно од сè
30 Април 2018

Лајффејкер е нов сајт кој за евтини пари нуди пакети со фотографии за постирање на социјални медиуми, кои ќе направат да изгледате како да имате супер интересен живот. Во понудата има пакети како „Гледај каде бев на одмор и плачи“, „Дури и моето маче / куче е посреќно од тебе“ или „Гледај што ручав“. Она што е најважно за Лајффејкер е дека е лажњак и сајт направен од стартапот за ментално здравје Санктус кој со проектот „сака да го нагласи нездравото однесување на социјални мрежи и нивното штетно влијание врз менталното здравје.“ Повеќе

Октомвриската револуција во живо на интернет
7 Ноември 2017

Октомвриската револуција е „октомвриска“ само затоа што тогаш уште се смета по „стариот“ календар, инаку по денешното броење на деновите се паѓа на 7-ми ноември. Денес е 100 години од Октомвриската револуција, и во таа чест на интернет е поставен „Проект 1917“ или како би изгледала Октомвриската револуција кога од минута во минута би била пренесувана на социјални медиуми, со твитови и фб статуси од Ленин, Троцки, Дан и компанија, снимки од вонредни вести и извештаи од случувањата. Повеќе

Која професија е спротивна на твојата?
12 Август 2017

Спротивната работа на уредник на вести е модел, вели алгоритамот со кој Њујорк тајмс прави една интересна зезалица за тоа која професија е крајно спротивна на твојата. Ние со над 30 годишно искуство од гледање во огледало можеме само да кажеме - така е! Повеќе

Фајрфокс сенд, сервис за големи фајлови што не сакаш многу да се шират
3 Август 2017

Сервис на Мозила што ти дава да аплодираш фајлови до 1 гига кај нив на сервери, по пат да ги енкриптира и да ти даде линк до тоа што си аплоудирал. Паранојата околу безбедноста и таинственоста на фајлот, освен со енкрипција, се смирува и со тоа што тој може да биде симнат само еднаш, а по симнувањето или максимум 24 часа по аплоудирањето, секоја трага од него автоматски се брише од серверите на Мозила. Повеќе

Каде е твојата друга страна на светот?
24 Јули 2017

Каде ќе се најдеш ако ископаш дупка низ Земјата и излезеш на сосема другата страна на планетава. Ако си во Македонија и остатокот од Балканот, од другата страна те чека една недогледна океанска пустелија. Повеќе

Гугл школа за новинарство
29 Април 2017

Ова е минимумот што треба да го знае секој со тастатура што инсистира да пишува / гуши по интернет. Курсот се однесува на техничкиот дел од работата со вести, како да најдеш, каде да најдеш, како да направиш мапа, правење видеа, дали е вистина или не, и слични. вештини. Има 13 лекции, кои сигурно некој би сакал да ти ги шитне како курс, и сите 13 се гага. Плус на крај полагаш тест, да видиш колку не знаеш. Повеќе

Расположенија за вас прекрасни мргуди
25 Април 2017

Има животни, има уметност, има природа, има пејзажи, има вода, има крајбрежје, има планина... и може, колку толку, ќе направи разлика. Точно дека не е исто како да си таму, ама па не дека за 1-ви мај ќе дочекаш понуда Тајланд за 30 евра "олинклузив". Повеќе

Цртај бе братучед, цртај
12 Април 2017

Не можеш ти да бидеш толку неспособен за цртање колку што Гугл може да те поправи. Сепак, како што се покажа во нашиот случај, можеш. Ама тоа не значи дека нема надеж за вас. Повеќе

Македонци, каде е вашиот глас?
3 Март 2017

Локал-лингвал е интерактивна мапа со амбиција да стане Википедија на јазиците и дијалектите кои се зборуваат по светов. За нецели два месеца од постоењето ја имаат посетено 500.000 луѓе кои имаат оставено 18.000 различни гласови и изговори. Никој, од никоја општина во Македонија. Повеќе

Да ве запознаеме со Дигиталната библиотека на Македонија
22 Февруари 2017

Како дел од Универзитетската библиотека Св. Климент Охридски, функционира нешто што се вика - Дигитална библиотека на Македонија. Називот е комплетно самообјаснив, одделот работи на дигитализирање на македонските книги и останатите печатени материјали (слики, разгледници, мапи) на тема Македонија. Се што ќе дигитализираат, или во пдф или во јпг, го ставаат кај нив на сајт бесплатно достапно за секого. Повеќе