Мешано

Три фори за Гугл мапс
24 Јануари 2020

Како да направиш Гугл мапс без предрасуди да ти памти каде ти е паркирана колата, како да им покажеш на сите каде си и како да скриеш каде си. Повеќе

Глуво доба
18 Јануари 2020

Сакаме да ви го покажеме комплетниот список на домашни рок и поп албуми објавени во некогашна Југославија во 1986 година. Не само што тука ги има Леб и сол, Дугме, Дисциплина. Екатерина... туку списокот брои 88 ставки. Аха, осумдесет и осум рок и поп албуми објавени во само една година. Ах, таа темница на народите.... Повеќе

Превенција од дрога не треба да е преплашување од дрога
17 Јануари 2020

Норвежани тргаат по сосема нов пат од востановениот „ова си ти на ххх дрога“ и искрено разговараат околу последиците (и немањето на исти) од најразлични пороци, а не само најекстремниот можен исход. Повеќе

Исповеди од стонери за стонери
30 Декември 2019

Прашањето е „Кои се негативните страни на марихуаната, за кои луѓето не зборуваат.“ Одговорите се базираат на лични искуства и главно на долгогодишни лични искуства. Повеќе

Славој Жижек: Идеологија на ќенефот
22 Декември 2019

Лесно му е на интелектуалец на тркалезна маса да тврди дека живеееме во пост-идеолошки универзум, но веднаш штом ќе го посети тоалетот после вжештената дебата, тој повторно до колена е во идеологија. Повеќе

Ако немаат леб, нека јадат лажни вести
29 Ноември 2019

Нема кој не ја знае онаа прочуена изрека „Ако немаат леб, нека јадат колачи“ која ѝ се припишува на Марија Антоанета а се наведува како вонвременски пример за тоа колку моќните знаат да бидат забегани и надвор од реалноста. Така е тоа, само што не е фер госпожа Марија да ја памтиме по нешто што никогаш не го рекла. Повеќе

Единствено потешко од слетување на Месечината е тоа да го фејкаш
20 Ноември 2019

Годинава минаа 50 години од историската мисија на Аполо 11 на Месечината. Имаме снимка од разговорот на Нил Армстронг со Бил Буфини во 2002 година. Мега-забавно интервју, Армстронг се зеза за сите пари и генерално, се добива драгоцен увид во животот и умот на човекот кој прв стапна на Месечината. Повеќе

Го имаме сценариото на Џокер
12 Ноември 2019

Кога гледа маестрален филм, човек често се прашува кој ли филмски елемент бил најзаслужен за таквото чувство. Се разбира, и кога гледа чкарт, се прашува истото. Дали сценариото било глупо или режисерот го заебал. За среќа, имаме нешто од првиот пример. Ни помалку, ни повеќе, туку сценариото по кој е сниман Џокер, филмот кој ни врати верба дека Холивуд уште знае да изненади. Повеќе

Зошто треба да се пие вино?
9 Ноември 2019

Не, не само затоа што во виното е вистината. Повеќе

Кање за новиот албум
29 Октомври 2019

Мојот труд во наредниот период ќе биде да работам на тоа МПЦ да биде призната од страна на сите релеватни институции и синоди, РПЦ, СПЦ, БПЦ, преставништавата на Mercedes-Benz и Аudi. Повеќе

Ник Кејв не паѓа на мали финти за големи вистини
28 Октомври 2019

На својот блог Ник Кејв им одговори на неколкумина фанови зошто пишува, кои се неговите политички склоности и што мисли за тн „woke“ култура, новото име за „воините за социјална правда“ (кои самите се прогласија за прогресивци и во тоа име станаа нови СС-овци). И за нив, и за крајните десничари, и за сите големи идеологии, вистини и прави патишта кои ни зрно не се сомневаат во себе, Кејв има да го каже ова.   Повеќе

Алтернативна рокенрол историја: Кеба и Стоунси
26 Октомври 2019

Очевидци тврдат дека таква забава не е видена ни на легендарниот концерт на Кеба во Лозница. Повеќе

Историја на бурекот
18 Септември 2019

За време на владеењето на султанот Мехмет 4-ти (1648-1687), Диванот се среќава секој втор ден во една од собите во Топкапи сарај. Кога Големиот Везир и неговите министри требало да одлучуваат за државни работи, нив ги дочекува величествен ручек. Како и самиот сарај, и оброкот бил микрокосмос од Отоманската империја. Повеќе

Децата секогаш се исти, ние отидовме у курац
10 Септември 2019

Нормално, го памтам првиот ден во школо. Кај нема да го памтиш, ебате, кога учителката имаше мустаќи ко Вук Караџиќ, мајко моја мила. Не знаеш дали си дошол во школо или на воена вежба. Повеќе

Вицовите на Славој Жижек
26 Август 2019

Вицовите се неодвоив дел од она што го предава и пишува словенечкиот социолог, филозоф и културен критичар. Според Жижек, вицовите знаат да откријат големи а и непријатни вистини, суптилно да отсликуваат парадокси, или да дадат свежина во погледот кон работите. Толку ги има кажано, што ги има доволно да се издаде книга само од неговите вицови. Повеќе

Куќа за удолници
15 Август 2019

Јапонски архитекти добиваат проект за правење куќа на плац што е удолница / каскади, и вадат решение да се изнервираш колку е добро. Од наша перспектива маната е што цело време ќе го пројдеш во неизвесност кога некој инвеститор ќе успее да пробие во општина и да добие маркица за зграда од 5 ката пред тебе. Повеќе

Во слава на тегет усисивачот „Слобода“ - Чачак
3 Август 2019

Бидејќи за такво технолошко чудо какво што е правосмукалката Слобода - Чачак е невозможно да се дочека ден таа да умре па да се напиша посмртно слово, време за оддавање почест е кога залудени од лажливи маркетиншки рефрени, некои ќе потклекнат и ќе купат нова правосмукалка. Повеќе

Основни закони на човечката глупост
31 Јули 2019

Некое лице е глупаво исто како што некоја друга особа е црвенокоса. Веројатноста некоја личност да е глупава е независна од која било друга нејзина карактеристика и нема врска со никаква расна, класна или професионална припадност. Повеќе

А мислевме само ние сме лузери
25 Јуни 2019

Прецизниот и длабоко снеможувачки есап од ретроспeктивната колумна „Saturday Bloody Saturday“ на Борис Дежуловиќ си го посветуваме себеси и на сите познати и непознати лузери кои „беа во тек“ и дозволија животот да им го изедат вестите на кои „не можеме да им се изначудиме“. Повеќе

На море идење...
15 Јуни 2019

Рипнасмо у воду, како жабе у Студену Бару. “Гњури брате“ – вика ми он. Какво црно гњурење, ја одвај с’с лејке се научи да пливам к’д ме водесва мои да се бањам у Криву реку куде бабу и деду на село. Давимо се ми, г’лтамо воду, м'латаримо с’с онија руке и ноге, едвај отидемо на друг крај на плажу. Повеќе