Фото

Кога Лос Анџелес изгледаше како Скопје
16 Јануари 2020

Калифорнискиот град имал ужасен воздух и пред да постои самиот збор смог. За време на војната, ЛА бил покриен со толкав чад што луѓето помислиле дека Јапонците имаат изведено напад врз градот. Сето тоа почнува да се менува со занокот кој штотуку наполни 40 години: законот за чист воздух кој го потпишува Ричард Никсон.  Повеќе

Највеселите гробишта на светот
11 Јануари 2020

Добар дел од шармот на Врање и околината го прави ромската култура и нејзината автохтона отпорност кон животните проблеми. На периферијата на Врањската бања се наоѓаат гробишта полни со луѓе кои тешкиот живот и сиромаштијата ги имаат победено на најдобориот можен начин - со музика, веселба и славење. Повеќе

По трагата на една фотографија
4 Септември 2019

Изгледа како да се на погреб или пак оддаваат едноминутно молчење за некој починат, но не е тоа. Луѓето не се простуваат со некој што заминал, туку помагаат некому да остане. Повеќе

Колку ФејсАп ги погоди остарените ѕвезди?
19 Јули 2019

Пошто популарната апликација не може да знае кој колку пластични операции ќе направи, добра е кај луѓе како Иан МекКелен (Гандалф) и Морган Фриман ама затоа тотално е утка кај Доли Партон, срцката која има кажано: „Знаете ли колку скапо ме кошта да изгледам вака евтино?“ Одиме со неколку фото примери. Повеќе

Преживеаните
19 Март 2019

Кратка и впечатлива кампања (Belted survivor) на новозеландските власти околу потребата од ставање каиш во кола. Ликовите и случките не се измислени. Повеќе

Ова лице не постои
15 Февруари 2019

Да ви покажеме неколку портрети од луѓе кои не постојат туку нивниот лик е софтверски генериран од StyleGEN-от на NVidia. Допрва ќе гледаме збунки и дубари. Повеќе

Време на зорт
7 Ноември 2018

Пауерлифтинг е нешто слично на олимпиското дигање тегови, само што е составен од три дисциплини (дигање од клечење, на клупа и од место) чиј комбиниран резултат го дава победникот. Него, остајте тоа. За фаците во клучните моменти ни е муабетот. Повеќе

Инфлацијата во Венецуела низ купови пари
23 Август 2018

Конкретен производ и потребното купче пари за истиот да го набавиш во продавница во Венецуела. До крајот на годината се очекува дека инфлацијата во земјата ќе достигне 1 милион проценти, па од предострожност властите се одлучија наскоро да извадат нова валута на која ќе скратат 5 нули. Повеќе

Стрипови со пресврт
1 Август 2018

Опсегот на стриповиве се движи од цинични до апсурдни и мрачни, дело се на Рајан Хадсон кој ги црта веќе една деценија, и ако има нешто што е приближно налик нив тоа би бил Саут парк. Повеќе

Животот пишува стики ноутс
22 Јуни 2018

Освен што имаш вишок канцелариски материјали ти се наоѓа и вишок талент и снајперски прецизно уденување на животни проблеми и сутиации. Како резултат го добиваш талентов.Чарлс Хатон а.к.а инстачаз. Повеќе

Торта? Торта!
29 Мај 2018

Иако вкусот ни е стандардно предодреден од мотото „во свет на Кејк босови ти биди домашна торта“, девојкава ги заслужува сите пофалби за ремек-делата што ги прави. Се вика Елена Гнут и за жал испорачува само во Калининград. Повеќе

Словенска девојка
27 Март 2018

Темата е многу неофицијална, без некоја посебна огранизација или поврзаност на авторите. Заедничко за сите е што доаѓаат од некоја земја од Источна Европа и се мурали со големина на зграда. Колку и да е општо „Словенска девојка“ им е најконкретното множество кое ги опфаќа сите овие дела. Повеќе

Првиот каталог на Вартекс, есен-зима 1966/67
16 Февруари 2018

Каталогот не е само за гледање туку и за нарачки, и е обид на Вартекс за да започне продажба преку телефон. Како што доликува на секоја ваква понуда и тука Вартекс ја плаќа поштарината и патните трошоци за испорака на нарачаната облека. На крајот од 1966 (каталогот важи од октомври 1966 до крајот на јануари 1967) курсот на динарот е 3,13 динари за 1 германска марка, или 12,5 динари за 1 американски долари. Според бројките од српскиот завод за статистика, тогашната просечна плата во Србија е околу 650 динари. Повеќе

Од снимање
2 Февруари 2018

Тоа што по навика се објаснува како „филмска магија“ луѓево го викаат „бевме на работа“, иако во дел примериве баш изгледа магија крајниот резултат што го добиле. Повеќе

Упорност и клупа
30 Јануари 2018

Украинец од својата кујна има директен поглед на локалниот парк и една импровизирана клупa сместенa таму. Една работа што сфаќа е дека комшиите, а и кој и да помине од таму, имаат многу мерак на седење на клупата, „кога и да излезев на прозор обично имаше што да се види.“ Зема апарат, го остава во кујна, и веќе 10 години вади фотки од клупата. Повеќе

Не сме нешто посебно домаќини, ама ова изгледа како на некој да ќе му заврши работа
24 Јануари 2018

Ова не се решенија на луѓе што немаат пипнато алат или работа, туку на намачени луѓе. Може не намачени, ама снаодливи сигурно. Повеќе

Јапонците се богови на снегот
24 Јануари 2018

Токио во понеделникот ги имаше најголемите наноси на снег во изминатите неколку години, со заглавување улици, прекинување железнички сообраќај и откажување летови. Еден ден подоцна сето ова беше средено, а Токио ги имаше некои од најдобрите снежни скулптури што некогаш биле направени. Повеќе

Стечајот на социјалните мрежи
15 Јануари 2018

Човештвото се опаметува, решава да ја врати својата евтино продадена слобода и се ослободува од „магијата“ што социјалните мрежи ја имаат фрлено врз нивниот живот и секојдневие. Без верници, боговите на интернетот полека пропаѓаат и стигнуваат до својот природен крај. Мрежите кои некогаш го изменуваа текот на историјата, се во пост-апокалиптични рушевини, а од нив е останат чат-пат по некој неонски знак кој исто така ситно брои. Никогаш! Повеќе