Документарец

Кога Тито го тепаше Хрушчов со стап

Или кога докторите му забраниле на стариот да јаде мрсно па додека го масирале, сам си пеел: „Друже Тито, бјела лица, нема више кобасица“. Или кога Тито го прашува папагалот "Како си данас?" а овој му враќа "Јебено..." Повеќе

Диригентот од бугарските гаражи

„Балкан Ројал“ е филмче посветено на Петер Димитров, човек кој живее од реставрација и продажба на стари пијана а сонот му е еден ден да стане она за што учел. „И да можам да го вратам времето назад, пак попрво би го правел ова отколку да имам кариера како некои други колеги музичари“, вели Димитров. Повеќе

Паранормално = Вадење пара од нормалното

Џемс Ренди е еден симпатичен старка кој до свои 60 години изведуваше магионарски трикчиња а потоа се пензионираше и со задоволство по телевизии раскринкуваше секакви преваранти кои тврдеа дека имаат надприродни и паранормални моќи. Една компилација од таквите моменти.   Повеќе

Раде Шербеџија за „Пред дождот“

„Пред дождот“ дојде како Deus Ex Machina, да ми го спаси животот. Тоа е вистината. Повеќе

Рејв

Дечкиве зборат, ние гледаме. Тема: српска рејв супкултура. Ликови: тројца. Повеќе

Џармуш и Иги Поп за Стуџис

Цели 8 години Џим Џармуш и Иги Поп работеле на документарецот Gimme Danger, посветен на бендот Стуџис. За редовната музичка публика на коњопоите на Дежа Ву, Иги Поп е оној босиот, што значи останува Џармуш да е другиот. Повеќе

Приказната за краутрокот

Одлична Би Би Си приказна за германскиот звук роден кон крајот на 60-тите, поспрдно наречен Краутрок. Нејќеле да звучат германски (заради багажот на Германија од тазе војната), а нејќеле да звучат ни англиски. Па им останало музички да ја дефинираат вселената. Повеќе

Гана има џип, Гана има тенк

Лика го даде Никола Тесла, Словенија го даде Херман Поточник (види го мокументарецот "Houston, we have a problem") а Гана го даде Апостол. Апостол Доктор Квадво Сафо Кантанка, генијалниот инжинерски ум кој со локални материјали и уште полокални заварувачи на својата земја ѝ возврати со првиот џип со погон на 4 тркала и првиот тенк. Тенк!   Повеќе

Како фини и паметни луѓе завршуваат во секти?

Некогаш и харизматичните водачи околу кои се гради култот не се свесни што се случува околу нив. Повеќе

Интервју со секретарката на Хитлер
Правих се речи увек касно сетим:

Траудл Јунге влегува во најтесниот круг на Хитлер во 1942 кога има само 22 години и останува со него до последниот ден. Нејзе Хитлер ѝ го има диктирано својот тестамент и според нејзините сведоштва се реконструирани последните денови во бункерот во филмот Der Untergang. Пробува да објасни како е можно да си во центарот на збиднувањата а да си во слеп агол на она што се случува наоколу. Повеќе