таг: ТЕД

Како функционираат берзите
Корисноста од создавање бескорисни работи

Симон Гирц е инженер и една од најфантастичните појави на Јутјуб, каде најчесто ги презентира своите никако употребливи роботизирани изуми од типот шлем за миење заби, кој не функционира, или аларм за будење со шамарање, кој технички функционира. Симон има цела филозофија зад потребата од бескорисност. Повеќе

Животниот циклус на една маица
Како возењето точак те менува
Smash Mouth - All Star, како ТЕД говор
„Лејди Гага на француската математика“ во Македонија
Седрик Вилани, фраер

„Во петок, 7 април во МАНУ ќе се одржи предавање на славниот математичар Седрик Вилани, под наслов Уметноста и математиката“, гласи поканата која некако стигнала во нашето сандаче. Темата, како и фотографијата со човек со свилена машна, брош во форма на пајак и стаклена кугла, кој сосема отстапува од стереотипниот лик на математичар, нè натераа да прочепкаме. Кој е тој Седрик Вилани? Повеќе

Како подобро (покорисно) да разговараш за политика
4 големи лекции од "шпански серии"
Како сред град да направиш 35 километри долг парк