таг: прва светска војна

Војнички сленг од Првата светска војна
„Летечко прасе", „колбас" и „Црна Марија“

Водич за потенцијални регрути во сојузничката војска од 1918, со речник на жаргон за различни видови оружја и ситуации во кои може да се најде еден војник. Некои од нив се навистина креативни.  Повеќе

За татковината, со колбасот напред

На Германците, традиционално навикнати на мрсна трпеза, во текот на Првата светска војна им било забрането да јадат кобасици. Не заради триглицеридите туку затоа што во тоа време, со полни стомаци од овие месни производи, татковината немала со што да полета. Повеќе

  •