таг: инсталација

Проѕевање во градот кој никогаш не спие
Заразна инсталација

Себастијан Еразуриз е чилеански уметник кој живее во Њујорк. Тој цел јануари ги предизвикува неговите сограѓани да се проѕеваат, и тоа во „градот кој никогаш не спие". Бонус: видео за тоа како заработил пари од продавање (буквално) ништо. Повеќе

Оклоп како заштита од надзорни камери
Симулација на полицаецот во нашите умови

Иако веста изгледа како да припаѓа во рубрика за наука и технологија, изумов е всушност на еден - уметник. Замислуваме како Фуко притиска „лајк“ на статијава. Повеќе

Осаменоста на нашите дигитални гласови
Инсталација

Рејчел Нол (Rachel Knoll) е родена во САД, а во моментов живее Лондон каде студира на Кралскиот колеџ за уметност. Нејзините интерактивни инсталации и видеа се занимаваат со осаменоста во дигиталното доба. Знаете на што мислиме, нели? Повеќе

Дополнете: „Пред да умрам __________“
Етнографија на копнежите

Идејата е едноставна: еден ѕид, и една недовршена реченица. Која иако не е прашална, поттикнува одговори на најбазичните човечки прашања. Што би сакале вие да направите пред да умрете?  Повеќе

Од интимноста на автопортретот до бизарноста на „селфи"
#NationalSelfPortraitGallery

Автопортретот, кој некогаш беше авторефлексивен израз на најинтимните чувства на големите уметници, сега се претвори во сосема нов ѕвер: селфи. И во уште еден медиум за уметничко истражување на неговите предизвици. Повеќе

 Библиотечна уметност
Визуелизација на пребарувањето

Нова инсталација во една локална библиотека во Вајоминг ја визуелизира колективната љубопитност и прашањата на посетителите кои ги пребаруваат нејзините каталози преку динамична и интерактивна скулптура. Или во превод... Повеќе

Поетски СОС телефон

„Секој здрав човек би можел да издржи без храна два дена - но не и без поезија", пишува Бодлер. Сега, благодарение на Музејот на современа уметност во Њујорк, до животно важните стихови можете да дојдете само со едно вртење телефон. Повеќе

  •