таг: читање

33 ветувања за читање книги во Новата

Писателот Остин Клеон, нам познат по бестселерот „Кради како уметник", манифест за креативноста во дигиталното доба, состави листа на сопствени ветувања во врска со читањето. Ни изгледа како фин вовед во Новата, иако повеќето од спомнатите работи веќе ги правиме. Ама бр. 5 ќе мора да гo вежбаме. Повеќе

Што е тоа „длабоко читање“?
Исто е, ама не е исто

Звучи ко наслов на порно филм. Но тоа е всушност една загрозена практика, која треба да ја заштитиме како да е историски значаен објект, занает во изумирање или уметничко дело. Повеќе

Како оглупеа говорите на американските претседатели

Анализа на стотици говори на американски претседали во историјата го покажало следново: некогаш зборувале на ниво на доктори, денес нивните говори се слични на писмена од седмо одделение. Повеќе

Должината е важна
Многу книги, малку време

Инфографик кој врз основа на бројот на зборови, согласно просечната брзина на читање, покажува колку часови се потребни за читање на голем број наслови, од Антигона до Игра на троновите. Повеќе

„Не читај книги!" - зен песна од 12. век
Понекогаш е добар совет

Иронично е во рубрика која се вика Букбокс да објавуваме песна против читањето книги. Но во случајов не е важно против што е песната, туку за што е за. Повеќе

Што гледаме додека читаме?
Замислувајќи ја Ана Каренина

Пред некој ден пишувавме за „слушањето гласови" додека се чита. Но што е со гледањето слики? Еден познат дизајнер на корици го истражува ова прашање во книга со токму таков наслов. Повеќе

Читателите на Букбокс не читаат!
Скандалозно

Честитки што откако го прочитавте насловот продолживте со овој вовед. По оваа фаза бројот на читатели обично уште повеќе се намалува, за при крајот на текстовите (кои во рубрикава - признаваме - знаат и да забегаат) да останат само најупорните. Тоа го забележале и во NPR. Повеќе

Си знае човекот
Ода за девојките кои читаат

Има така денови кога ти е мило што си го вклучил компјутерот. Бидејќи си налетал на нешто вакво. Повеќе

За подготовка на овој текст нам ни беа потребни два часа
Кога на читателите им се брза

Дијагнозата е јасна - ретко кој има време, концентрација и добра волја за да чита нешто долго на интернет. Но дали ако го означите времето потребно нешто да се прочита помага тоа да биде кликано? Повеќе