таг: бизнис

Заедничкото опивање и јапонскиот бизнис

При бизнис со меѓународни партнери важно е да се знае нивниот тертип на правење на работите, и тоа, според Бизнис инсајдер, во осум области: комуникација, проценка, убедување, раководење, одлучување, доверба, несогласување и правење распореди. Во Јапонија, сето тоа е полесно со алкохол. Повеќе

Отвори ми бело Ленче тоа кимоното
Бизнис жаргон со еротски тонови

Има така некои изрази од бизнис сленгот кои се живописни, но не и секогаш пријатни. Од „го собра кајмакот" и „го насамари" во нашиот предкапиталистички фолклор, до посовремените „бандаш сум периодов", „го лапнаа тендерот" и „нè закла". Метафорите од оваа област во Јапонија се посуптилни, дури и еротски. Ако се воопшто јапонски. Повеќе

Желбата за совршенство е непријател на женскиот род
Затоа сте сами

Дури и во земји како Норвешка, каде владеат одлични услови за напредок во кариерата ако сте жена, повеќето жени удираат во тн. „стаклен плафон" на преминот кон највисоките менаџерски позиции. Што им е проблемот? Сакаат да бидат совршени, а не (само) успешни. Повеќе

Алибаба и неговиот главен разбојник

Алибаба навистина е монструм од компанија. Во мал стан во 1999-та година ја има основано Џек Ма, еден чуден гениј кој денеска тежи преку 8 милијарди долари. На таа тема.  Повеќе

  •