Статија

Tрагичната приказна за „женскиот Бајрон“

„Загубениот живот и скандалозната смрт на Летиција Елизабет Ландон“ е нова книга која раскажува за славна поетеса од 19 век, чиј живот криел мрачни тајни. Повеќе

Книжарница во која работи волк (и излегува на крај со невозможни муштерии)

Без оглед дали продаваат облека, цвеќиња или козметика, продавачите знаат дека постојат тешки муштерии, кои имаат невозможни барања или кои не знаат што сакаат. Една таква продавачка на книги почнала да црта стрип во кој се замислува како волк. Повеќе

Професорот кој ги претвора научните истражувања во хип-хоп

„Информациите не се само за елитата“, вели професор кој се обидува да ги информира и оние вон универзитетските ѕидини за она што се случува во нив. Повеќе

Чадис, џибонс и фантуш: Оксфордскиот речник се збогати со регионални зборови

По повод 90-годишнината од излегување на првото издание, Оксфордскиот речник на англиски јазик минатата година почна кампања под наслов „Зборови онаму каде што сте“. Читатели од целиот свет беа повикани да испраќаат предлози, од кои голем број сега влегоа во речникот. Повеќе

Сме почнале да кажуваме „ф“ и „в“ кога сме го смениле начинот на исхрана

Кога нашите предци почнале да јадат помеки земјоделски производи, обликот на човечката вилица се променил. Со тоа се променил и репертоарот на звуци кои човекот можел да ги произведе. Повеќе

Ситните ќе ја наследат планетава
Поголемото не е секогаш подобро

Огромниот диспаритет во големината на животните е постојана фасцинација на биолозите. И навистина има предности во тоа да си голем во ова царство. Но уште подобро е ако си мал и речиси невидлив. Повеќе

И ова е наука: како влијае музика врз вкус на кашкавал?

Една од пооткачените теми на дипломска за кои сме слушнале кај нас се однесува на брзината на слегнување пена кај разни видови пиво. Слично на ова, и студијата за начинот на кој влијаат различни жанрови врз вкус на млечни производи може да се кандидира за овогодишниот Иг Нобел. Повеќе

Што е тоа „ефект на Мандела“?

На некои од нас што пишуваме на сајтов ни се случува да се колнеме дека сме пишувале на некоја тема, дури и да се сеќаваме на фотографиите што сме ги ставиле, ама таков линк да не можеме да најдеме. Од инает, и од несакање да се помириме дека можеби се работи за лажно сеќавање, некогаш губиме и цел ден пребарувајќи по различни клучни зборови. Е такви лажни сеќавања си имале и посебно име. Повеќе

Oтворена архива на Лу Рид во склоп на Њујоршката јавна библиотека

На 2 март (ќе) му беше 77-иот роденден. По тој повод јавната библиотека на Њујорк издаде специјална Лу Рид членска карта, која обезбедува пристап не само до вообичаените услуги, туку и до хартиени и електронски документи, фотографии и околу 3600 аудио и 1300 видео снимки од големиот рокер. Повеќе

Манифестот на убиецот од Нов Зеланд почнува со песна на Дилан Томас

Во терористичкиот напад на две џамии во Крајстчрч, Нов Зеланд od 15.3 беа убиени најмалку 49 луѓе, а 20 беа ранети. Убиецот, кој е уапсен, претходно напишал анти-имигрантски манифест, во кој, меѓу другото, цитира една славна песна. Повеќе