Омлет за недела сабајле

И волкот сит и сите овци на број!

Потребни состојки:

  • 3 јајца
  • мортадела
  • печурки
  • домат
  • кашкавал
  • путер
  • млеко

"Е што бе, омлет" е гарант првата мисла што ви пролета низ глава. Е добро де, па и тоа се јаде, но има едно нешто што не сте го правеле до сега (а можеби и сте), па затоа овој рецеп денес.

А зошто за во недела? Па недела е најубав ден за одмарање. Петокот си излегол, саботата исто така и нормално во недела ти се дреме и денот го започнуваш со добра храна. Мене ме разбудија во недела сабајле и ме повикаа да го направам ова. Јас, како позната по правење добри омлети (ми умре циганката), без да се двоумам изрипав и се нацртав на лице место (мртва гладна бев, не за друго). Си направив кафе, извадив се што има во фрижидер и почнав.

Чекори за подготовка:

  1. Во загреана тава ги ставате печурките. Откако ќе се пропржат, тогаш додавате путер. Зејтин не користите воопшто (хинт 1). Ја додавате мортаделата или било која друга салама. 

  2. Пропржувате и го додавате доматот но без семките. Исчистете ги семките претходно инаку ќе се стори манџа. 

  3. Зачинувате со сол и бибер. Јајцата ги матите убаво, стандардно, со вилушка и додавате млеко (хинт 2). Не многу, не ни знам точно колку бидејќи од око ставам, да речеме 50мл. Ги додавате во тавата.

  4. Некаде при крај додадете го кашкавалот. Она што јас го најдов во фрижидер беше Талеџио. Убаво и меко сирење. А вие можете да ставите Бри на пример или било што, ваш избор. 

  5. Не мора да чекате да се стопи кашкавалот, откако ќе го преклопите самата топлина ќе го направи тоа. 

  6. Послужете го на убав тањир, наросете малу пармезан доколку имате и навалете во оваа неделна бомба за доручек. 

Препорака:

За комплет уживање исцедете си сок од портокал!
24 март 2016 - 10:44