Off Café

Илај Резкала е 30-годишниот уметник и фотограф кој неодамна објави серија фотографии со наслов „Во паралелен универзум”. Сите оние сексистички реклами од ’50-ти на кои сега им се смешкаме од оваа безбедна дистанца на еднаквост меѓу половите, Резкала ги замислува со сменети улоги.

Во една од рубриките на The Cut, читателките можат да се обратат до психијатар за проблеми од секојдневниот живот, и така направила и една што се потпишува како „Очајна да помогне”. Очајна е да им помогне на две другарки од друштвото, кои наводно за разлика од неа, не се привлечни, а толку многу сакаат да се омажат и да имаат деца. И толку ѝ е погрешен ставот, што психијатарот во улога на „Драга Савета” ја прави парче. Терапевтски.

Очигледно на доволен број луѓе им притребало за да стане вообичаена пракса - тоа е кога ќе ти текне дека старееш и дека не ти старее само вратот, лицето и рацете, туку и ушните ресички, со проблеми како флеки, опуштена кожа и брчки ти кажуваат дека дошло време да ги боцнеш. И тоа не само со менѓуша.

Ако сакате да видите мизогинија – вистинска, висцерална мизогинија што сака да засрамува жени, што ги гледа како неспособни да размислуваат сами за себе, или како сопственички на толку отровни мисли што не ни смеат да размислуваат – не одете подалеку од #MeToo.

The Hair Historian, или „историчар за коса” е акаунт на Инстаграм што ги лови женските фризури низ историјата, благодарение на нивното уметничко овековечување. И еден скрол може да покаже колку е најмал проблем минивалот од '80-ти.

Чисто да се потсетиме: Шерон Стоун е „Основен инстинкт”. Секс симбол. Со децении на сцена, уште многу пред жените да се освестат и да почнат да покажуваат Вајнстиновци со прст.

Неколку славни личности прекинуваат соработка со H&M откако компанијата извади слика од мало црнче облечено во дуксер со натпис "Coolest Monkey in the Jungle."

Сега има Friends на Нетфликс, па од тие што ја пропуштија серијата затоа што беа многу мали или не беа родени во ’90-ти, има и такви што не им се верува колку е серијата трансфобична, хомофобична и сексистичка. На останатите, не ни се верува дека и до ова им дојде.

Постојат луѓе толку незатруени од превари и балканштини (од проста причина што не се на Балкан) што успеваат да се излажат и на тие реклами од чудни брендови на Инстаграм, мислејќи дека се работи за скромен шнајдер од Бруклин. Само што, не сме ние толку отракани за бизниси на Инстаграм, па обично, ваквиве „неокаљани” ги снаоѓа – кинезштина. Балканштината им ја правиме на домашен терен.

Sweet Pea е апликација за онлајн запознавање, која од другите 300 како неа се разликува по тоа што инсистира малку повеќе да направите муабет со човекот од другата страна, наместо тоа тупото „Шо има?”

На доделувањето на Златните глобуси, жените носеа црно, а мажите носеа беџови со Time’s Up. Меѓу тие мажи и Џејмс Франко. Ова на Твитер беше прокнижено како провокација и правење на будала, затоа што пет жени веќе го имаат обвинето за сексуално малтретирање.