Здравје

Не требаше ни да се почнува со тоа витамините

Звучи како едноставен и здраворазумски совет: јади овошје и зеленчук, движи се или вежбај и земај витамини. Последново, не баш. Ама па убави се бе! Повеќе

Алкохол вс. диета
Мора ли да не се пие?

И покрај примерот што го дава силуетата на безбројни хронични алкохоличари, алкохолот е широкоградо забрануван во речиси секоја можна диета, а и таму каде што е дозволен тоа обично е во епски квоти од - една чаша вино неделно. Повеќе

Рецепт за претерување

Управата на еден американски медицински центар неодамна дошла до едноставна идеја: што ако на своите хирурзи им сугерираат колку аналгетици да препишуваат за секој тип на операција. Резултатите испаднале драматични Повеќе

Како да се лечиме, според Меланија Трамп

„Верувам дека природните елементи можат да бидат инструменти во подобрувањето на здравјето и доброто на децата“, со сиот свој медицински и научен авторитет им порача најпознатата Словенка на група американски педијатри и пациенти. Повеќе

Мишелинки што стрес значат

Научно гледано луѓето што се под постојан стрес произведуваат зголемени количества кортизол, хормон кој ја регулира реакцијата на телото на стрес. Гледано пред огледало ова значи дека се дебелеете од стрес. Повеќе

Арсен и жива за вас прекрасни безглутенски луѓе

Прво да кажеме дека станува збор за мала студија, второ да кажеме дека во неа истражувачите имаат откриено дека безглутенската храна содржи зголемени нивоа на отровни метали. Повеќе

Хомеопатија а.к.а. „здравствена опасност“

Руската академија на науки ја обележа хомеопатијата како здравствена опасност и сега бара од руското министерство за здравје да престане со користење хомеопатска медицина во државните болници низ земјата. Повеќе

Теорија и пракса: доктори и парични бонуси

Американскиот проблем со здравството е што неколку децении имаат "ескалација на трошоците без споредливо подобрување во квалитетот." Неодамнешно решение што американските власти го смислија за проблемот е воведување на "плаќање според резултати", и во пракса значи дека докторите добиваат бонуси за одреден "квалитет во стандардите за грижа." Повеќе

Разбудете го јогинот во себе

Кога се работи за вашето физичко здравје и спиритуална исполнетост, секогаш сме тука да ви помогнеме. Овојпат за еден нов вид јога која чини 5-7 долари од час. Што добивате за тие пари? Две пива! Повеќе

Куркумата е гола вода
„Нула медицински својства“

Медицинските својства на куркумата (Turmeric) ѝ се припишуваат на состојката наречена куркумин. До сега се спроведени илјадници истражувања и 120 клинички испитувања, во кои научниците ниту еднаш од него не успеале да создадат лек. Повеќе