Занимливости

Моќта го вади од тебе тоа што си

Моќта го исфрла на површина нашиот вистински карактер, ги откочува инхибициите и го ослободува нашето внатрешно „јас“. Тоа значи дека ако си сељак и добиеш власт, после ова ќе станеш уште поголем сељак. Ако си господин човек, има шанса да станеш уште погосподин. Повеќе

На изумителот на Рубиковата коцка му требал еден месец да ја реши

Интересен детал од раѓањето на најпознатата коцкаста мозгалица на светот. Човкоет прва ја смислил и ја составил коцката за дури потоа да сфати дека има проблем. Повеќе

Технологијата ќе ни ги убие „Граѓанските преписки“

Ако разлистате по таа драгоцена под-рубрика од нашата Македонштина, ќе сфатите дека тоалетната хартија е една од топ темите на која Македонците често имаат потреба да се објаснуваат (на работа, кафичи и сл). Како се користи, кој зема премногу, дали е фер така... и ред други витални аспекти. И сега Кинезите и нивната технологија мислат дека така било тоа.   Повеќе

Што погрешно научивме на школо?
Назад во прво:

Нека не ви е криво што како мали ве учеле дека „Тито сите нè гледа“ или дека партизаните се тепале со балистите. Тоа само значи дека сте стари. Оттогаш не издржа ни Плутон, а не па Тито или историските лекции. Седум некогашни факти што веќе не се тоа. Повеќе

И вибраторот ве шпионира
Нов упад во приватноста:

А вие се секиравте за вашиот смартфон, камера од лаптоп, микрофон од телевизор.... Одиме подлабоко: произведувач на вибратори од Канада ќе треба да плати милионска отштета на темава, што во случајов е доста специфична - кхм - пенетрација во приватноста. Повеќе

Зошто јапонските деца сами одат на школо?

Дефне и Вљубениот ерген? Ѕвездички на Пинк? Не, една од најпопуларните детски емисии во Јапонија се вика „Мојата прва задача“. И во неа се праќаат деца до самопослуга по леб и млеко. Повеќе

Зошто јапонските деца сами одат на школо?

Дефне и Вљубениот ерген? Ѕвездички на Пинк? Не, една од најпопуларните детски емисии во Јапонија се вика „Мојата прва задача“. И во неа се праќаат деца до самопослуга по леб и млеко. Повеќе

Од кое по ред срце умре Рокфелер?

Во цветот на староста, на 101-годишна возраст почина Пантелија од фамилијата Рокфелер. Починал мирно, во сон, од срце. Но кое по ред трансплантирано срце било тоа? Повеќе

Миленко О'Нил: Земјата е рамна!

Кошаркарската легенда Шекил О'Нил се придружи на шарената групација стручњаци и интелектуални бардови што не веруваат дека Земјата е тркалезна. Аргументацијата му е генијална: Возел тој од еден до друг брег и сè му било рамно! Повеќе

И желбите сити и семејството на број

Го пишуваме ова полека, да не побркаме нешто во веста како што ни е во главата: мајка и син ќе станат татко и ќерка.   Повеќе