Вебалици

Македонци, каде е вашиот глас?
3 Март 2017

Локал-лингвал е интерактивна мапа со амбиција да стане Википедија на јазиците и дијалектите кои се зборуваат по светов. За нецели два месеца од постоењето ја имаат посетено 500.000 луѓе кои имаат оставено 18.000 различни гласови и изговори. Никој, од никоја општина во Македонија. Повеќе

Да ве запознаеме со Дигиталната библиотека на Македонија
22 Февруари 2017

Како дел од Универзитетската библиотека Св. Климент Охридски, функционира нешто што се вика - Дигитална библиотека на Македонија. Називот е комплетно самообјаснив, одделот работи на дигитализирање на македонските книги и останатите печатени материјали (слики, разгледници, мапи) на тема Македонија. Се што ќе дигитализираат, или во пдф или во јпг, го ставаат кај нив на сајт бесплатно достапно за секого. Повеќе

Денот на пребарувачот
6 Февруари 2017

Екозија е интернет-пребарувач. Го пребарува интернетот како и сите други машини од тој тип. Само што приходот што попат го генерира од својата основна дејност и донациите, Екозија го наменува за садење дрвја. Досега преку 6 милиони.  Повеќе

Извршни наредби за вас прекрасни луѓе
6 Февруари 2017

Откако Трамп седна во Белата куќа, главна играчка му станаа извршните наредби, форма со која тој може да нареди што било, без за тоа да треба да се објаснува со кого било. Со ваква погодност на располагање, можностите се бескрајни. Да не се чувствувате запоставени, Трамп ќе ја потпише која било наредба што ќе ви текне. Повеќе

Да зборуваме за секс
2 Февруари 2017

Мада, што ќе зборувате со нас, зборувајте со некој што се разбира во темата, на пример со Порнхаб. Од порносервисот отворија сајт за сексуално образование и здравје, и планот им е да им се најдат на сите свои корисници што имаат нејаснотии околу сексот. Повеќе

Симулатор на удар од астероид
23 Јануари 2017

Луѓе од универзитетот Пердју изработиле симулатор за тоа каков импакт би имал удар на некој астероид врз Земјата. Притоа, сами треба да решите каде да удри, колкав да биде, од каков материјал да е составено тоа тело и под кој агол и брзина да ѕвизне во планетава. Срам ни е да кажеме што параметри пишавме,  изгледа претеравме.   Повеќе

Топлото ваше, занимацијата наша
10 Јануари 2017

Бидејќи имате уште најмалку 10-тина дена во кои најпаметно ви е да седите дома и на топло да си најдете некоја занимација. Повеќе

Најди што музика ти се слуша
28 Декември 2016

Внесуваш бенд / музичар што ти прави мерак за слушање, он ти вади цел облак други имиња што би требало да ти легнат на вкусот. Повеќе

Што твојот браусер знае за тебе?
15 Декември 2016

Само со отворање на која било страна преку твојот браусер (Фајрфокс, Хром, ИЕ...) може да се дознае: твојата локација, што софтвер користиш, што хардвер користиш, каков интернет имаш и брзина на интернет, на кои сè социјални медиуми си логиран, да ја скенира мрежата на која си закачен за останати уреди. Повеќе

Ај да цртаме
22 Ноември 2016

Имате 20 секунди да го нацртате објектот кој ќе ви биде зададен а тоа машинчето треба да погоди односно да ви го признае резултатот. Повеќе

Вистината во филмови базирани на вистински настани
22 Ноември 2016

Пример, The Big Short, филмот за хипотекарната криза во САД е 91,4% идентичен со настаните на кои се базира. Кај Bridge of Spies, тоа е и понатаму високи 89,9%. За разлика од нив The Imitation Game, филмот за Алан Туринг ги масакрирано вистините настани. Повеќе

Нацртај си песна
4 Ноември 2016

Мрдањето маус никогаш не било порелаксирачко од ова. Некако се ти е раат (колку што може додека седиш пред компјутер и чекаш да дојде 5 саат за да си одиш дома. Повеќе

Следниот филм што треба да го гледаш
27 Септември 2016

Не е еден, и не е конкретен, туку лично од тебе зависи. За да почнеш бираш три филма што ти се свиѓале, и врз основа на нив сајтов ти вади список со филмови што би требало да ти се допаѓаат. И најчесто ги гаѓа. Како со тек на време го дополнуваш својот избор, така и сервисот станува подобар во погаѓање на твојот вкус. Повеќе

Патување до центарот на Земјата
20 Септември 2016

Крајната точка, центарот, е на 6,37 милиони метри под нивото на морето, и таму е околу 6000 степени Целзиусови. По пат до таму треба да знаете дека најдлабоката точка во океаните се наоѓа на 11.000 метри под морското ниво во Пацификот, под ова нема вода. Повеќе

Ајде да ве видиме, морални судии
16 Август 2016

Сајтот се вика "Морална машина" и ве става во ситуација на автоматскиот возач на автомобил кој треба веднаш да се реши за една од двете ситуации кои ги има пред себе. А мора некого да убиеш. Заебано. Повеќе

Дали имаш побрзи рефлекси од олимписки спортист?
15 Август 2016

Да беше севкупно подобар како спортист, веќе ќе беше на Олимпијада, затоа натпреварот е само во првиот рефлекс, на три - четири, кога се трга. Повеќе

Мапите немаат врска
23 Јули 2016

Проблемот со претставување на планета што е 3Д врз мапа која е дводимензионална во 1569-та го решава белгискиот географ Герхард Меркатор. Решението со вика Проекцијата на Меркатор, врши работа само за навигација и комплетно ја има изветоперено нашата перцепција за тоа која земја колкава е. Сајтот Тhetruesize прави корекција на оваа илузија, и ништо не е исто. Повеќе

Како Хемингвеј го научи светот да пие
21 Јули 2016

Секако, тој го научи светот многу нешта - како се пишува, и пред сè, како треба да се чита. Но неговиот придонес се прелева и вон книжевноста. На пример во фаќањето туни на Карибите, ловењето крупен дивеч во Африка, или во фината област на алкохолите. Повеќе

ГСМ Арена за овошје
18 Јуни 2016

Ги има сите модели на овошје, со сите можни информации што може да те интересираат или не, поделени по групи и плус може да споредуваш најразлични овошја. Повеќе

Запознај ја својата ќелија
27 Април 2016

За сите што имаат чувство дека ќе одат таму или познаваат некого кој и без чувство ќе замине на такво место, едно интерактивно видео за запознавање со една затворска ќелија. Велат дека ако доволно долго се разгледува ќелијата, почнува да се гледа раката на Иванов како го сече тоа џамчето. Повеќе