Разно

100 километри ѕид за 1 милијарда долари

Белата куќа планира дека 1 милијарда долари ќе покријат изградба на 100 километри од ѕидот кон Мексико. Пресметките од одделот за Домашна безбедност покажуваат дека милијардата е доволна само за 77 километри. Она околу што сите се сложуваат е дека меѓу САД и Мексико има 3218 километри граница. Повеќе

Мафијаш да не може да биде кум?

Иако звучи контра-интуитивно (најпознатата книга за мафијата се вика „Кум“), италијански бискуп го сака токму тоа, да го ребрендира кумството и да го одлепи од доминантните асоцијации за Сицилија. Повеќе

Кај се парите?

Браќа со еден потег станаа милионери. За нивната верзија на Солитер (сè уште е една од најомилените игри на македонската администрација) ги искешираа 42,5 милиони долари. Повеќе

Кај се парите?

Браќа со еден потег станаа милионери. За нивната верзија на Солитер (сè уште е една од најомилените игри на македонската администрација) ги искешираа 42,5 милиони долари. Повеќе

Како се случи анти-исламска партија во Холандија?

За нација позната по толеранцијата по најразлични основи Холанѓаните на крај може да му дадат некарактеристично многу гласови на еден од најмалку толерантните меѓу нив - Герт Вилдерс. Повеќе

Холандија памти колку вреди детски прст

Холандија комплетно ќе ги замени металните клупи од постројките за јавен превоз за кои неодамна беа дадени 100 милиони евра, само затоа што деца си ги фаќале прстите во нивните дупки. Повеќе

Како да исчистиш автопат од 20 метри висок снег

Разговорот е со локални возачи на камиони за чистење снег од крајбрежниот јапонски град Тојама, кој со просек од околу 4 метри снег годишно за јапонски услови и не е нешто страшно снежен град. (Рекордер им е бањското одморалиште Сукају Онсен со просек на врнежи од 17,6 метри снег годишно.) Повеќе

Или ќе добиете струја или гага ќе ви ја направам
Елон Маск предизвик

Предизвикот на основачот на Тесла е дека во рок од 100 дена во Јужна Австралија може да изгради систем за складирање електрична енергија со капацитет од 100 мегават часови, со што би се решиле проблемите со тамошната електрична мрежа. Ако не го стигне рокот, ветува дека работата ќе ја заврши за беспари. Повеќе

Барбика, а не бараба
Гардијан за Инстаграмот на Пахор

Уште од доаѓање на власт во 2012 словенечкиот претседател го користи Инстаграм подеднакво активно колку што Трамп го користи Твитер, само што кај првиов сè e далеку поопуштено. Повеќе

Кој како ќе го памти ова денешново?

Македонците денес живеат во минимум две крајно различни истории. Што од тоа ќе остане во сеќавањата, како колективната меморија ќе го фотошопира истото и како ли за две три децении тоа ќе им изгледа на оние кои се сега мали. Повеќе