таг: психологија

Koлку нијанси лутина постојат?
Здравата емоција која лесно бега од контрола

Горчина. Јарост. Бес. Палетата чувства кои би можеле да се категоризираат под „лутина“, рефлектирана и во јазикот, варираат и во интензитет, и во тоа кон што се насочени.  Повеќе

Зошто древната литература не зборува за чувства?

Од вавилонските епови, преку античката до средовековната литература, импресионирани сме од она што се способни да го направат главните ликови на само неколку странички - да соберат армија, да почнат војна, да ја добијат. Но она што притоа не ни се кажува е како се чувствувале додека го правеле сето ова. Се плашеле ли, си рекле ли некогаш „што ми требаше сето ова?“. Повеќе

Кратка историја на „Да пукне!“
Семиологија/психологија

Од 2002 во Америка секој трет четврток од април (значи денес) се одбележува националниот ден на „да пукне“ (National High Five Day). Што треба да се прави на овој датум? Да се „пука“ колку што е можно повеќе, и така да се промовира добра волја меѓу луѓето. Повеќе

Феноменот на фрлање „дигитални трошки“
Имате ли „трошкаџии“ меѓу пријателите?

Минатата година најпопуларниот збор во врска со врски беше „гоустинг“, ненадеен прекин на секаков контакт со партнерот/ката без објаснување, што вклучува игнорирање пораки, јавувања и неодговарање на мејлови. Во меѓувреме работата стана уште полоша. А што има полошо од тоа некого да игнорираш? Да му фрлаш „трошки“. Повеќе

Дали сте „амбивертни“?

Понекогаш имаме впечаток дека психолозите си го заработуваат лебот со тоа што периодично смислуваат некоја нова категоризација на личности, кон која посегнуваме како кон хороскоп - за во неа да си го пронајдеме местото, да се препознаеме и конечно да си се сфатиме. Еве уште една таква. Повеќе

Зборот кој ги расипува извинувањата

Хариет Лернер е опишана како „еден од најсаканите и најпочитувани експерти за врски во Америка“. Сега има нова книга која укажува на моќта на извинувањата, особено ако тие се направени како што треба. Повеќе

Дали битката со расизмот ги прави расистите поголеми расисти?

Ако сакаш некој сигурно да се опседне со мислата на, на пример, нутела, само кажи му „во следните две минути те молам не мисли на нутела“. Е, исто и ако на луѓето им кажеш да не мислат како расисти. Повеќе

Уметноста на дизајнирање алармантни звуци

Од звук кој треба да ве разбуди наутро, до оној кој треба доволно да ве уплаши за да станете од столче и да ја напуштите просторијата, аудио дизајнот подразбира вештина на комбинирање на нешто што интуитивно се доживува како тревожно, но и кое многу прецизно го означува степенот на итност, за да спречи непотребна паника. И сето тоа не е баш толку едноставно колку што изгледа. Повеќе

„Совршени странци“ (2016)
Букбокс гледаше

Не дека и порано луѓето немале тајни, но мобилните и интернетот ја искомплицираа работата. Добронамерен совет: не го гледајте филмов со партнерот/ката ако имате што да скриете. А имате. Повеќе