таг: политика

Сиенен ја претвори политиката во спорт
"ЕСПН за политика"

"Идејата дека политиката е спорт не може да се негира, и ние го сфативме тоа и така ѝ пристапивме," објаснува пред неколку дена Џеф Закер во интервју за Њујорк Тајмс. Кој е Џеф Закер? Директорот на Сиенен кој дојде на позицијата во 2013 од Енбиси, каде што исто така беше ЦЕО. Повеќе

Чмар wars
Somebody has to save our skins from...

Кој нема да полуди овде, тој не е нормален. Повеќе

„Излез десно: луѓето кои ја напуштиле левицата“
Најинтересните книги во 2016 бр. 4

И кај нас има политички вртикапи кои ја менуваат нивната определба секогаш кога ќе проценат дека тоа им се исплати, вадејќи се на „развој“ на нивните убедувања, кои и не се баш убедливи. Оваа книга е за шестмина американски интелектуалци кои идеолошки свртеле од лево кон десно, a aвторот се обидува да сфати зошто, и како. Повеќе

Кога демократите го сакаа директорот на ФБИ

Се чини дека во политиката засакуваш некого само ако оние другите го мразат. И обратно, нормално. Пoлитико, технологијо кобасичарска... Повеќе

Моќта на пораката "Јас гласав"

Кај нас е задолжително тоа прскањето кое многумина го доживуваме понижувачки. Пошто не е данок или смрт, во Америка тоа не е задолжително. На таа тема таму имаат едни стикери, но и тие, иако банални, имаат силно влијание на патиципацијата во изборите.   Повеќе

Ризиците на референдумите

За да ви стане јасен целиот ризик на распишување референдум, доволно е да се обидете по дома да спроведете еден за тоа што ќе се руча денес. Веднаш ќе зажалите што сте му ја препуштиле одлуката на народот. Повеќе

Политика ли е?
Влакно во јајце...

Политика ли е ако напишам текст за тоа? Повеќе

Долгата рака на ѓаволот во политиката

Од најраните денови на христијанството луѓето ги обвинуваат своите политички ривали за сојузништво со Ѓаволот, односно со разни зли сили. Дури и автори кои се инаку познати по својата крајна рационалност.  Повеќе

Најдобрата политичка кампања на сите времиња, или човекот што фрли камен во езеро
Концептуалнoто видео доаѓа од блиску

Што останува откако веќе сè е кажано во врска со актуелната политичка ситуација, изборите, немањето правда и немањето мир? Тогаш од зборување треба да се премине на - делување. Токму она што се случува во ова видео. Повеќе