таг: книги

Од бестселери до книги што никој (веќе) не ги сака

Една хуманитарна организација во Британија ги замоли луѓето да престанат да ја донираат „Кодот на да Винчи“ затоа што имале премногу примероци од неа. Такви книги, кои речиси преку ноќ стануваат од најбарани до најраздавани, има многу. Повеќе

Бил Клинтон пишува роман со Џејмс Патерсон

„Претседателот е исчезнат“ е наслов на книгата која поранешниот претседател на САД наскоро ќе ја објави во соработка со неговиот другар од голф. Повеќе

10-те омилени книги на Кристијана Аманпур

Во паузите од известувањата од разни жаришта низ светот и интервјуата со светски лидери, Аманпур наоѓа време и да чита. Повеќе

Крвав епилог на македонска свадба
Како да (зло)употребиш систем

Книжарница во Далас се сетила како да натера луѓе да читаат класични романи - ја претворила нивната содржина во лажни вести. Како нашиов наслов на кој можеби кликнавте не очекувајќи го Чернодрински. Повеќе

Сите книги чија продажба скокна заради Доналд Трамп

Не е само Орвеловата „1984“ таа што почна да се продава ко алва откако САД добија нов претседател. Збунетите и гневните се свртија и кон други книги за во нив да најдат објаснување на она што се случува. Притоа, на прво место избива една која до сега беше малку подзаборавена.  Повеќе

Љубов на маргините: белешки и предмети најдени во стари книги

Користените книги имаат една предност пред оние новите, што на нивните маргини често има испишано пораки-ехо од животите на луѓето кои некогаш ги читале. Еден проект на Универзитетот во Вирџинија се обидува да ги сочува во време на дигитализација. Повеќе

Што (не) чита Трамп?

Човекот, за разлика од неговиот претходник, не е по книгите. Но сепак многу чита. За своја душа. Повеќе

Оснежени книги
Ако снешковците ви здосадиле

Додека градскиот пејсаж изгледа како секој ден да се будите во Панксатони, и само е прашање на минутажа кога пред вас ќе излезе Фил, Фил Конорс, разбијте го ова чувство на ден кој се повторува со нешто креативно. Како прво, имате ли дома книги кои не се за потпала, ама се за кристализација? Повеќе

Берберница што нуди попуст за муштериите што читаат на глас

Се обврзуваме да донесеме книги во оние наши фризерници што ќе го прифатат предизвикот. Важи и за возрасни! Повеќе